• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Literárny klub Dúha sa od atentátnika na Fica dištancuje a zrušil mu členstvo, premiérovi prajú skoré uzdravenie

Literárny klub Dúha sa od atentátnika na Fica dištancuje a zrušil mu členstvo, premiérovi prajú skoré uzdravenie

Predsedníčka klubu Mária Cibulová prízvukovala, že klub je výhradne len o literatúre a politika na klubových stretnutiach nemá miesto.

16.5.2024 (SITA.sk) - Vedenie Literárneho klubu Dúha v Leviciach sa kategoricky dištancuje od spisovateľa Juraja Cintulu, ktorý podľa doteraz nepotvrdených informácií strieľal na premiéra Roberta Fica.

„Sme vrcholne rozhorčení z jeho brutálneho činu i z jeho spájania s činnosťou nášho klubu. Premiérovi Slovenskej republiky želáme rýchle uzdravenie a skorý návrat do plnohodnotného života," uviedla predsedníčka klubu Mária Cibulová.

Zrušili mu členstvo

Ako zdôraznila, Literárny klub Dúha vznikol preto, aby pokračoval v myšlienkach Andreja Chudobu, ktorý bol veľkým zástancom pravdy, dobra, humanity, ľudskosti, a hrdo sa hlási k jeho odkazu. Jednou zo zásad, ktoré striktne dodržiava, je apolitickosť.

„Z tohto dôvodu ostro odsudzujeme, že podľa aktualizovaných informácií útočník konal z politických dôvodov, a práve preto sa vedenie Literárneho klubu Dúha jednohlasne rozhodlo, že počnúc dnešným dňom je jeho členstvo v našom klube s okamžitou platnosťou zrušené," povedala Cibulová.

Klub je o literatúre a nie o politike

Zároveň poznamenala, že Juraj Cintula síce patril k členom klubu, no už od roku 2019 sa nezúčastňoval na stretnutiach ani akciách, ktoré klub organizoval a nemá ani publikovanú tvorbu v poslednom almanachu Tu žijeme 8, ktorý vyšiel v uplynulom roku.

Podľa slov predsedníčky Literárneho klubu Dúha je veľkou tragédiou, že sa Juraj Cintula nedokázal vysporiadať s frustráciou v spojitosti s dianím na politickej scéne, no zároveň rezolútne odmieta, aby takéto správanie bolo dávané do súvisu s jeho pôsobením v klube. Prízvukovala, že ten je výhradne len o literatúre a politika na klubových stretnutiach nemá miesto.

„Každý náš člen môže mať iný názor, o tom je predsa demokracia, ale nikdy naša sloboda nemôže zasahovať do slobody iného človeka," hovorí Cibulová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie