• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Lexmann odmieta právo na potrat v Charte základných práv EÚ. Zašli priďaleko, hovorí

Lexmann odmieta právo na potrat v Charte základných práv EÚ. Zašli priďaleko, hovorí

Lexmann zdôraznila, že kultúrno-etické otázky patria výhradne do kompetencie členských štátov, a len tie môžu regulovať túto problematiku.

14.3.2024 (SITA.sk) - Slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) sa vymedzila voči podkopávaniu európskych zmlúv a dohodnutých kompetencií. Učinila tak v kontexte rozpravy Európskeho parlamentu k problematike začlenenia práva na umelé prerušenie tehotenstva do Charty základných práv EÚ.

Právo na život a nie "právo na potrat"

"Chcem zdôrazniť, že základným ľudským právom a piliermi našej slobodnej civilizácie sú právo na život a sloboda myslenia, svedomia a vierovyznania, a nie tzv. "právo na potrat", po ktorom volajú progresívci a sociálni demokrati na európskej úrovni celé roky. Tentokrát to však zašlo priďaleko," myslí si europoslankyňa.

Podpora od populistov, extrémistov a antisystémových subjektov

Lexmann tiež považuje za veľmi riskantné pretláčať takúto agendu v čase veľkých hospodárskych a geopolitických výziev i nárastu chudoby a ďalších problémov. Vníma to ako nebezpečenstvo v kontexte blížiacich sa volieb do europarlamentu, v ktorých podľa nej môžu vďaka takýmto, z jej pohľadu absurdným krokom Bruselu, získať väčšiu podporu populisti, extrémisti a antisystémové subjekty, a to z toho dôvodu, že občania stratia dôveru v európsky projekt, ktorý by mal chrániť ľudskú dôstojnosť, mier, bezpečnosť a prosperitu.

"Táto iniciatíva nikdy nezíska podporu všetkých členských štátov. Vážne však naruší našu tak prepotrebnú a krehkú jednotu. Spoločne s konzervatívcami a kresťanskými demokratmi opätovne zdôrazňujem - Vráťme Európe hodnoty, na ktorých bola založená," uzatvára slovenská europoslankyňa.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie