• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Lety do Antalye a naspäť do Bratislavy môžu meškať, letisko v obľúbenej destinácii Slovákov je pomerne vyťažené

Lety do Antalye a naspäť do Bratislavy môžu meškať, letisko v obľúbenej destinácii Slovákov je pomerne vyťažené

Zaznamenali sme aj oneskorený prílet z tureckej destinácie Dalaman, ktorý meškal tri hodiny.

Na najväčšom slovenskom letisku na začiatku letnej sezóny pribúdajú lety aj cestujúci, napriek tomu aktuálne neevidujú dlhšie čakanie pri vyzdvihovaní batožín. Letisko M. R. Štefánika v Bratislave v stredu potvrdilo, že sa snažia dodržať časy dohodnuté s leteckými dopravcami pre vyloženie batožiny. Tie môžu dosahovať aj do 40 minút od príletu lietadla, závisí to od jeho veľkosti a počtu batožín.

Prijali viac ako sto brigádnikov

„Počas leta sme prijali viac ako sto brigádnikov, ktorí pomáhajú okrem iného aj pri nakladaní a vykladaní batožiny a rovnako boli posilnené aj pracovné zmeny. Zamestnanci majú nerovnomerne rozvrhnutý pracovný čas a počas leta môžu odpracovať aj viac ako 40 hodín týždenne, v zimnom období zase odpracujú menej hodín týždenne,“ priblížila pre agentúru SITA prevádzkovú situáciu hovorkyňa letiskovej spoločnosti Veronika Demovičová.

V stredu 3. júla je na letisku plánovaných napríklad deväť príletov z tureckej Antalye a osem odletov do tejto najviac vyhľadávanej letnej destinácie Slovákov. Zároveň počas dňa vybavili jeden pravidelný prílet na novej linke z najväčšieho tureckého mesta Istanbul a spätný odlet.

„Do 14.00 už priletelo do Bratislavy sedem letov z Antalye, z čoho štyri prileteli načas a zvyšné mali mierne meškania od pol hodiny do dvoch hodín,“ uviedla Veronika Demovičová.


Podľa nej do uvedeného času štyri odbavené lietadlá do Antalye odleteli načas, respektíve ďalšie lety mali mierne meškanie. „Let do a z Istanbulu priletel a odletel načas,“ poznamenala.

Najrušnejší deň leta

Bratislavské letisko má v stredu jeden z najrušnejších dní tohto leta, plánuje vybaviť celkovo 70 pravidelných a charterových príletov a odletov. Zabezpečuje ich štrnásť dopravcov do 23 destinácií v 13 krajinách, najviac práve do a z Antalye na Tureckej riviére pri Stredozemnom mori.


V utorok 2. júla na letisku mali sedem príletov z Antalye a osem odletov späť, z toho štyri lety z tejto destinácie prileteli načas a tri prílety meškali pol hodinu a dve hodiny.

„Zaznamenali sme aj oneskorený prílet z tureckej destinácie Dalaman, ktorý meškal tri hodiny. Z ôsmich odletov do Antalye odleteli tri lety načas a päť odletov malo meškanie v rozmedzí od 45 minút do dvoch hodín,“ uviedla Veronika Demovičová. Na letisku v slovenskej metropole momentálne nevedia o možných rušeniach letov do a z tureckých letovísk.

Letiská sú vyťažené

„Letisko v Antalyii, ako aj všetky letiská v dovolenkových letoviskách, sú v súčasnej letnej leteckej sezóne pomerne vyťažené a môže dôjsť k miernym meškaniam na prílete do Bratislavy a následnom odlete z Bratislavy,“ upozornila hovorkyňa bratislavského letiska. Dôvodom je regulácia tamojšieho vzdušného priestoru pre rotáciu lietadiel, prípadne technické príčiny.


V aktuálnej letnej letovej sezóne letisko v Bratislave plánuje vybaviť spolu vyše 1 600 letov do tureckých destinácií a späť. Najviac, cez 1 300 do a z Antalye, do Istanbulu a späť 180, do a z Dalamanu 120 letov. Pravidelné lety do týchto troch tureckých destinácií, na ktoré si môžu zakúpiť letenku individuálni cestujúci, prevádzkujú Pegasus Airlines a Corendon Airlines do Antalye, Pegasus Nestarli do Istanbulu a Ryanair do Dalamanu.

„Charterové lety, ktoré si objednávajú cestovné kancelárie pre svojich klientov – dovolenkárov, zabezpečujú dopravcovia Freebird Airlines, Mavi Gők Airlines, Smartwings, Tailwind Airlines a Corendon Airlines,“ dodala Veronika Demovičová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie