• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Kvaracchelija prežil na ME vo futbale 2024 svoj najkrajší deň a frustrovaný Ronaldo po šokujúcej prehre dodržal slovo

Kvaracchelija prežil na ME vo futbale 2024 svoj najkrajší deň a frustrovaný Ronaldo po šokujúcej prehre dodržal slovo

23-ročný Kvaracchelija a stal sa mužom činu.

27.6.2024 (SITA.sk) - Chviča Kvaracchelija je dlhoročný obdivovateľ Cristiana Ronalda. Pred zápasom Gruzíncov s Portugalcami na ME vo futbale v Gelsenkirchene sa obaja stretli a hviezdny Portugalčan slušne poprial najlepšiemu gruzínskemu futbalistovi veľa šťastia a úspechov v ďalšej kariére. A sľúbil mu svoj dres po zápase.

Ronaldo, hoci frustrovaný po prehre 0:2, slovo dodržal. Kvaracchelija mal po jeho skončení na tlačovej konferencii pri sebe okrem svojej sedmičky už aj tú portugalskú.

"Pred zápasom mi zaželal úspech a bol som z toho nadšený. Nikdy som si nepredstavoval, že za mnou príde a niečo také pekné mi povie. Uvedomil som si, že nič nie je nemožné. Dodal mi inšpiráciu," povedal

Najlepší deň

Už po 93 sekundách strelil prvý gruzínsky gól a keď Georges Mikautadze pridal v druhom polčase z pokutového kopu druhý, senzácia bola dokonaná. Oslavné spevy a tance gruzínskych futbalistov po záverečnom hvizde boli opodstatnené. V tabuľke tretích tímov v skupinách predstihli dokonca aj Slovákov a v osemfinále sa môžu tešiť na ďalšieho giganta spoza Pyrenejí - Španielsko.

Kvaracchelija dokonca postavil postup do osemfinále ME s tímom zo 68. miesta rebríčka FIFA pred majstrovský titul v Serie A s Neapolom z minulej sezóny.

"Toto je najlepší deň v mojom živote, pretože s gruzínskym tímom to bolo ťažšie ako s Neapolom. Dokázali sme niečo, čo si množstvo z nás ani nevedelo predstaviť. Tento postup je pre celé Gruzínsko," vysvetlil.

Tréner Gruzíncov Willy Sagnol, strieborný medailista z MS 2006 s francúzskou reprezentáciou, významne podotkol: "Ak ste malý národ a nikto s vami neráta na nič veľké, môžete len prekvapiť a zdolať veľkých. Som rád, že sa nám to podarilo."

Kvalifikácia Gruzínska na EURO 2024

Gruzínsko sa kvalifikovalo na Euro 2024 cez Ligu národov, kde si vo finále poradilo s Gréckom v jedenástkovom rozstrele. Prvú účasť na kontinentálnom šampionáte od vyhlásenia nezávislosti v roku 1992 jeho hráči premenili na postup medzi 16 najlepších.

"V marci sme sa kvalifikovali na ME a prežívali sme eufóriu. Aktuálna radosť je však oveľa väčšia. Ulice Tbilisi sa v noci premenia na oslavné pódium úspechu. Hlavné mesto túto noc nebude spať. Všetci budú kričať na plné hrdlo a tešiť sa z toho, čo dokázal náš národný tím," povedal ešte v stredu večer gruzínsky futbalový novinár Dato Lobžanidze pre BBC Radio 5.

Portugalci neodpovedali v dostatočnej intenzite

Tréner Portugalska Roberto Martínez odmietol po zápase špekulácie, že jeho tím vedome podcenil súpera a s viacerými náhradníkmi v základnej zostave ho nechal hrať a vyhrať.

"Gruzínci hrali o to, aby sa stali súčasťou futbalovej histórie a my sme neodpovedali v dostatočnej intenzite," skonštatoval Martínez.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie