• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Koronavírus na Slovensku zabil v prvom štvrťroku takmer 10-tisíc ľudí, stúpla aj úmrtnosť na iné ochorenia

Koronavírus na Slovensku zabil v prvom štvrťroku takmer 10-tisíc ľudí, stúpla aj úmrtnosť na iné ochorenia

Kým v januári spôsobil COVID-19 úmrtie 1,7 tisíca osôb na 100-tisíc obyvateľov, v marci to bolo 323 úmrtí na 100-tisíc obyvateľov.

Najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku bolo počas prvých troch mesiacov tohto roka ochorenie COVID-19.

Štatistický úrad SR (ŠÚ SR) to uviedol v tlačovej správe, ktorú zaslalo oddelenie komunikácie úradu.

Ochorenie sa podpísalo pod 39 percent všetkých úmrtí, nákaze počas prvého štvrťroka podľahlo 9 355 ľudí. Celkovo za prvé tri mesiace roku 2021 zomrelo na Slovensku viac ako 24-tisíc ľudí.

Príčiny úmrtí

Najviac úmrtí spôsobil koronavírus v januári, keď mu podľahlo 3,4 tisíca osôb. Druhou najčastejšou príčinou úmrtí v prvom štvrťroku boli choroby obehovej sústavy (33 percent úmrtí).

Nasledujú nádory (13 percent), choroby dýchacej sústavy (6 percent) a choroby tráviacej sústavy (3 percentá).

Týchto päť najčastejších príčin spôsobilo spolu 93 percent všetkých úmrtí. Príčiny úmrtí sa klasifikujú podľa 22 skupín ochorení Medzinárodnej klasifikácie chorôb (MKCH).

Klesol počet zomretých na nádory

Úmrtnosť počas prvých troch mesiacov roku 2021 bola o 63 percent vyššia, než je priemer prvých štvrťrokov počas posledných piatich rokov. Počet nadúmrtí v tomto roku je pritom takmer identický ako počet osôb, ktoré podľahli ochoreniu COVID-19.


Počet úmrtí na choroby obehovej sústavy v januári stúpol oproti päťročnému priemeru o 23 percent, vo februári o sedem percent a v marci bol oproti päťročnému priemeru nižší o dve percentá.


O viac ako 20 percent oproti priemeru sa v januári a februári zvýšil aj počet úmrtí na choroby dýchacích ciest, v marci bol o sedem percent nižší ako päťročný priemer. Oproti päťročnému priemeru klesol počet zomretých na nádory. Počas prvých troch mesiacov sa znížil o 10 až 17 percent, najviac vo februári.

Koronavírus zabil najmä starších

Najviac úmrtí spôsobil koronavírus vo vekovej skupine nad 65 rokov – takmer 80 percent. Medzi obeťami bolo 49 percent ľudí vo veku nad 75 rokov a 30 percent ľudí vo veku od 65 do 75 rokov. Ďalších 21 percent obetí tvorili ľudia v produktívnom veku. Ochoreniu podľahli aj štyri deti vo veku do 14 rokov.


Koronavírus najvýznamnejšie zmenil štatistiky úmrtnosti v 1. štvrťroku v Nitrianskom kraji. Následkom choroby podľahlo 950 osôb na 100-tisíc obyvateľov kraja. Prvenstvo má tento región aj v absolútnom počte úmrtí na COVID-19 s takmer 1 600 obeťami.

Kým v januári spôsobil COVID-19 úmrtie 1,7 tisíca osôb na 100-tisíc obyvateľov, v marci to bolo 323 úmrtí na 100-tisíc obyvateľov. V tomto roku ide o najvyššiu a zároveň najnižšiu mesačnú hodnotu tohto relatívneho ukazovateľa na krajskej úrovni.


Najpozitívnejší vývoj zaznamenal Žilinský kraj s mierou úmrtnosti na koronavírus v 1. štvrťroku 469 osôb na 100-tisíc obyvateľov, čo je menej ako polovičná hodnota najhoršieho regiónu. „Žilinský kraj bol zároveň jediným z ôsmich slovenských regiónov, v ktorom počas prvého štvrťroka zomrelo viac ľudí na choroby obehovej sústavy, ako na následky ochorenia COVID-19,“ povedala Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie