• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Japonsko uvalilo nové sankcie na Rusko, zameriavajú sa na politikov aj export kľúčových tovarov

Japonsko uvalilo nové sankcie na Rusko, zameriavajú sa na politikov aj export kľúčových tovarov

Nové opatrenia zahŕňajú zákaz exportu kľúčových strategických tovarov.

27.1.2023 (Webnoviny.sk) - Japonsko v piatok oznámilo ďalšie sankcie voči Rusku pre jeho vojnu na Ukrajine. Zakázalo export kľúčových strategických tovarov a zmrazilo majetok desiatok ľudí, informuje televízia CNN na svojej webstránke.

Zameriavajú sa na politikov

Sankcie, z ktorých väčšina v piatok vstupuje do platnosti, sa zameriavajú na ruských politikov, príslušníkov ozbrojených síl, podnikateľov a spoločnosti.

Zahŕňajú aj 14 promoskovských osôb spojených s ilegálnymi pokusmi Ruska anektovať štyri oblasti na juhu a východe Ukrajiny.

Zákaz vývozu tovaru

Zákaz vývozu tovaru 49 určených subjektov v Rusku, ktorý by mohol byť použitý na posilnenie ruských síl, začne platiť 3. februára. Podľa ministerstva hospodárstva, obchodu a priemyslu to zahŕňa polovodičové zariadenia a komponenty, roboty, generátory, výbušniny a vakcíny.

Viačeslav Volodin: Západné dodávky zbraní Ukrajine povedú ku globálnej katastrofe

V prípade, že USA a členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) dodajú Ukrajine zbrane, ktoré môžu ohroziť územie Ruska, čaká svet "globálna katastrofa", uviedol v nedeľu predseda dolnej komory ruského parlamentu Viačeslav Volodin.

Šéf Štátnej dumy a blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina na platforme Telegram ďalej dodal, že takýmito krokmi by sa argumenty proti použitiu zbraní hromadného ničenia stali "neudržateľnými".


Podľa Volodina vedie podpora Ukrajiny zo strany Spojených štátov a NATO svet do "strašnej vojny".


"Ak Washington a krajiny NATO dodajú zbrane, ktoré budú použité na útoky na civilné mestá a pokusy obsadiť naše územia, ako hrozia, povedie to k odvetným opatreniam s použitím silnejších zbraní," napísal.

Argumenty, že jadrové mocnosti predtým nepoužívali zbrane hromadného ničenia v lokálnych konfliktoch, sú podľa neho neudržateľné, cituje The Guardian. Dodal, že je to preto, lebo USA a NATO "nečelili situácii, v ktorej by bola ohrozená bezpečnosť ich občanov a územná celistvosť krajiny".

V piatok sa 50 krajín dohodlo, že poskytne Kyjevu vojenskú techniku v hodnote miliárd dolárov vrátane obrnených vozidiel a munície potrebnej na zatlačenie ruských síl. Nemecko však čelí kritike spojencov kvôli neochote dodať tanky Leopard 2 na posilnenie bojovej kapacity Ukrajiny.


Ministri zahraničných vecí troch pobaltských štátov Lotyšska, Estónska a Litvy v spoločnom vyhlásení uviedli, že "vyzývajú Nemecko, aby teraz Ukrajine poskytlo tanky Leopard". Tanky sú v držbe niekoľkých krajín NATO, ale na ich prepravu na Ukrajinu potrebujú krajiny súhlas Berlína.

Nemecké tanky Leopard sa na Ukrajinu dostanú o približne tri mesiace, ostatné krajiny sú tiež ochotné pomôcť

Prvé nemecké tanky Leopard sa na Ukrajinu dostanú o približne tri mesiace. Povedal to v stredu šéf nemeckého rezortu obrany Boris Pistorius. Minister označil tank Leopard 2 za „najlepší bojový tank na svete". „Je to dôležitá zmena hry, pravdepodobne aj pre túto vojnu, prinajmenšom v tejto fáze," konštatoval.

Spoločne sme silnejší

Nemecká vláda uviedla, že plánuje rýchly začiatok výcviku ukrajinských posádok tankov v Nemecku. Balík, ktorý sa tvorí, bude obsahovať aj logistiku, muníciu a údržbu.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Poľský premiér Mateusz Morawiecki sa poďakoval nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi po stredajšom oznámení o dodaní tankov. „Rozhodnutie poslať Leopardy Ukrajine je veľkým krokom smerom k zastaveniu Ruska," napísal Morawiecki na mikrobologovacej sieti Twitter. „Spoločne sme silnejší," dodal.

Pomáhajú aj ostatné krajiny

Iné európske krajiny, napríklad Fínsko a Španielsko, v stredu naznačili ochotu dodať svoje vlastné Leopardy alebo podobné bojové tanky v rámci širšej koalície.

Nemecko už Ukrajine poskytlo významný objem vojenskej techniky, vrátane húfnic PzH 2000, systémov protivzdušnej obrany Iris-T a protilietadlového systému Gepard. Okrem toho ohlásilo plány na dodanie batérie protivzdušnej obrany Patriot a bojových vozidiel pechoty Marder.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie