• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Izrael posiela do Rafahu ďalších vojakov, podľa ministra obrany je ich úlohou vyčerpať Hamas

Izrael posiela do Rafahu ďalších vojakov, podľa ministra obrany je ich úlohou vyčerpať Hamas

Hamas sa preskupil v iných oblastiach Pásma Gazy, ktoré boli na začiatku vojny silne bombardované.

16.5.2024 (SITA.sk) - Izraelský minister obrany Joav Gallant povedal, že do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy vyšlú ďalších vojakov. Izraelská armáda tvrdí, že tam zničila tunely militantného hnutia Hamas a zabila desiatky militantov.

Izrael začal s operáciou v Rafahu, ktorú označuje za obmedzenú, minulý týždeň po tom, ako ho Spojené štáty a ďalší spojenci vyzvali, aby tam nespustil plnohodnotnú inváziu a nezhoršil humanitárnu situáciu. Gallant počas návštevy oblasti povedal, že „táto operácia bude pokračovať, keď (tam) vstúpia ďalšie sily“. Podľa jeho slov „vyčerpávajú Hamas“.

Aj keď izraelskí vojaci postúpili do častí Rafahu, Hamas sa preskupil v iných oblastiach Pásma Gazy, ktoré boli na začiatku vojny silne bombardované a ktoré podľa izraelskej armády vyčistili.

Od začiatku operácie v Rafahu z mesta podľa údajov Organizácie Spojených národov utieklo 600-tisíc Palestínčanov. Pred operáciou tam bolo viac ako milión Palestínčanov, ktorí tam našli útočisko po úteku z iných častí Pásma Gazy.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie