• Dnes je: Nedeľa 19. mája 2024 meniny má Gertrúda

Hydinári žiadajú ministra Takáča o finančnú pomoc, inak môže byť veľká časť produkcie slovenských vajec nepredajná

Hydinári žiadajú ministra Takáča o finančnú pomoc, inak môže byť veľká časť produkcie slovenských vajec nepredajná

K stabilite odbytových cien potravín môže podľa Molnára prispieť aj predĺženie platnosti zníženia odvodov pre potravinárov a poľnohospodárov.

V tomto roku bude nevyhnutné, aby štát prijal účinné a dlhodobé opatrenia na podporu poľnohospodárstva a potravinárstva na Slovensku. Pre agentúru SITA to uviedol riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

Finančná podpora ako v okolitých krajinách

Žiada udržať odbytové ceny hydinového mäsa a konzumných slepačích vajec na úrovni, ktorá pokryje výrobné náklady chovateľov a spracovateľov hydiny a prinesie aj primeraný zisk, aby bolo možné zabezpečiť investície a ďalší rozvoj sektora.

„Dôležité bude vyčleniť finančné prostriedky na podporu sektora chovu a spracovania hydiny v rovnakej výške ako v okolitých krajinách. Preto, aby boli ceny potravín dlhodobo stabilné, je potrebné zabezpečiť zníženie alebo stabilizáciu výšky výrobných nákladov,“ tvrdí. Za dôležité tiež považuje stabilizovať ceny elektrickej energie a plynu pre potravinárske a poľnohospodárske podniky na primeranej úrovni.

„V prípade vyšších cien bude nevyhnutná finančná podpora na zvýšené výdavky na elektrickú energiu a plyn na rovnakej úrovni ako v iných krajinách EÚ,“ upozornil šéf hydinárov. K stabilite odbytových cien potravín môže podľa Molnára prispieť aj predĺženie platnosti zníženia odvodov pre potravinárov a poľnohospodárov.

Rekonštrukcia klietkových chovov

Riaditeľ ÚHS upozorňuje na to, že ak sa nezrealizuje rekonštrukcia dostatočného množstva klietkových chovov na Slovensku do roku 2025, nastane problém s odbytom vajec z klietkových chovov v zahraničných obchodných reťazcoch a slovenské vajcia môžu nahradiť vajcia zo zahraničia.


„Preto chovatelia nosníc žiadajú ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, aby vyčlenilo finančné prostriedky na rekonštrukciu klietkových chovov a vyhlásilo samostatnú výzvu pre chovateľov nosníc,“ uviedol Molnár.


V opačnom prípade sa podľa neho stane veľká časť produkcie slovenských vajec nepredajná a po roku 2025 sa zatvorí veľký počet hál aj chovov hydiny na Slovensku.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Sobotu 18. máj 2024

horoskopy na dnes sobotu 18 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Sobotu 18. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes sa dostanete do jednej zložitejšej situácie v akej ste sa už aspoň raz ocitli aj v minulosti. Mali by ste mať preto skúsenosti, ako sa z toho dostať. Riaďte sa svojim rozumom, ale aj citom.

Býk 21.4. - 21.5.

Máte možnosť uzavrieť výhodnú obchodnú zmluvu alebo lacno získať veci. Chcete sa vyhnúť rodinnému problému? Večer sa ponáhľajte domov.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes budete mať možnosť dokázať svoju samostatnosť, po ktorej tak veľmi túžite. Aj keď to nemusí byť práve najpohodlnejšie, dokážete sa premôcť. Nemali by ste to však preháňať.

Rak 22.6. - 22.7.

Čakajú vás obrovské povinnosti. Budete ich pociťovať ako bremeno, ale v budúcnosti vám to prinesie úspech. Právne otázky radšej odložte.




Všetky Horoskopy pre Sobotu 18. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie