• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Hlas podporí programové vyhlásenie vlády, avizoval predseda parlamentu Pellegrini (video)

Hlas podporí programové vyhlásenie vlády, avizoval predseda parlamentu Pellegrini (video)

Vláda v dokumente deklaruje, že cieľom je, aby občania mohli po skončení jej mandátu skonštatovať, že na Slovensku sa žije lepšie.

14.11.2023 (SITA.sk) - Strana Hlas-SD podporí programové vyhlásenie vlády (PVV) a vysloví tak dôveru vláde Roberta Fica (Smer-SD).

Lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie

V pléne Národnej rady SR to avizoval predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD).

„Rokujeme o najdôležitejšom dlhodobom dokumente vlády SR. Napriek tomu nás však o štyri roky nebudú ľudia hodnotiť podľa tohto vyhlásenia, ale podľa skutočných činov, ktoré zlepšia ich život,“ uviedol Pellegrini.

Vláda v dokumente deklaruje, že cieľom je, aby obyvateľstvo Slovenska mohlo po skončení jej mandátu skonštatovať, že „na Slovensku sa žije lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie ako v rokoch 2020 – 2023“.

Ambícia reagovať na okolnosti a udalosti

Programové vyhlásenie vlády ako strategický dokument je podľa jeho tvorcov dôležitý pre obdobie zložitého spoločenského, politického, ekonomického i medzinárodného vývoja.

Vláda vo svojom programovom vyhlásení vyjadrila i ambíciu reagovať na okolnosti a udalosti, ktoré majú vplyv na politickú, ekonomickú, sociálnu, finančnú aj právnu situáciu Slovenska a jeho postavenie vo svete.

Vládny kabinet v tomto kontexte poukázal na to, že Slovensko sa za posledné roky prepadlo medzi najchudobnejšie štáty v Európskej únii, verejné financie sú rozvrátené, pričom pred vládou stoja výzvy v podobe vysokého deficitu i rekordného nárastu dlhu, a zároveň je podľa vlády ohrozené i čerpanie prostriedkov z eurofondov a Plánu obnovy.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie