• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Hacker radil Severokórejčanom ako obísť americké sankcie vďaka kryptomenám, dostal päť rokov väzenia

Hacker radil Severokórejčanom ako obísť americké sankcie vďaka kryptomenám, dostal päť rokov väzenia

Americký odborník na kryptomeny Virgil Griffith.

Amerického odborníka na kryptomeny Virgila Griffitha v USA v utorok odsúdili na viac ako päť rokov väzenia za to, že pomohol Severnej Kórei vyhýbať sa americkým sankciám.

Prednášal napriek zákazu

Griffith vlani priznal svoje previnenie tým, že prednášal na konferencii o kryptomenách v Pchjongjangu v roku 2019, hoci vláda USA odmietla jeho žiadosť, aby na konferenciu cestoval.


Známy americký hacker zároveň vyvinul „kryptomenovú infraštruktúru v Severnej Kórei“, uviedli prokurátori. Na konferencii v roku 2019 radil viac ako sto ľuďom, ako využiť kryptomeny na vyhnutie sa sankciám a dosiahnutie nezávislosti od globálneho bankového systému.

Rozširovanie jadrového programu

USA a Bezpečnostná rada OSN v uplynulých rokoch uvalili na Severnú Kóreu prísne sankcie, aby zabrzdili jej programy jadrových zbraní a balistických striel.


USA v roku 2018 sankcie doplnili tak, že zakazujú Američanom, bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú, exportovať technológie do Severnej Kórey.


Americká prokuratúra uviedla, že Griffith priznal, že jeho prednáška predstavovala transfer technologických vedomostí účastníkom konferencie.

Kryptomeny nie sú podľa analytika nástroj na obchádzanie sankcií, je za tým niekoľko dôvodov

Objem ruských kryptomien klesá. V posledných týždňoch sa objavili špekulácie, že kryptomeny by mohli byť pre Rusko prostriedkom, ako sa vyhnúť západným sankciám.


„Ako však vidíme, je to nepravdepodobné, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Hlavným dôvodom je, že prevádzkovanie činnosti spadajúcej pod sankčný zoznam prostredníctvom kryptomeny ako prostriedku výmeny samé o sebe túto činnosť nelegalizuje,“ uviedol hlavný kryptoanalytik Saxo Bank Mads Eberhardt.

Ruský kryptotrh je pomerne nelikvidný

Navyše, ak podľa Eberhardta niekto využíva kryptomeny na obídenie sankcií, malo by byť celkom ľahké ho identifikovať a zastaviť vzhľadom na verejný charakter kryptomien.


Ďalším dôvodom je, že ruský kryptotrh je pomerne nelikvidný, čo do značnej miery sťažuje obchádzanie sankcií.

Nárast obchodovania s kryptomenami

Špekulácie o vyhýbaní sa sankciám pomocou kryptomien pôvodne podnietil nárast obchodovania s kryptomenami voči rubľu po zavedení nových sankcií koncom februára, 24. februára objem obchodovania s kryptomenami voči rubľu vyvrcholil na hodnote 70,7 mil. dolárov.


Vzhľadom na veľkosť Ruska to však nie je až tak veľa. O týždeň na to sa objem znížil o polovicu. „To naznačuje, že trh nie je likvidný a nie je schopný umožniť výrazné obchádzanie sankcií,“ dodal Mads Eberhardt.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie