• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Foto: Svet pozoroval posledné úplné zatmenie Mesiaca v tomto desaťročí

Foto: Svet pozoroval posledné úplné zatmenie Mesiaca v tomto desaťročí

Je to posledné zatmenie tohto desaťročia

BRATISLAVA 21.  januára (WebNoviny.sk) - V pondelok 21. januára, v skorých raných hodinách, sa odohral jeden z najkrajších astronomických úkazov – úplné zatmenie Mesiaca.  Vidieť sme ho mohli takmer v celom priebehu, okrem konca čiastočného zatmenia, ktoré nastalo už počas dňa pod obzorom.

Bolo to posledné zatmenie tohto desaťročia, najbližšie bude len čiastočné 16. júla a v úplnom zatmení uvidíme Mesiac až 7. septembra 2025.

Ročne nastanú najviac tri zatmenia

Stmavnutie ľavej (východnej) časti Mesiaca sa dalo pozorovať asi polhodinu po začiatku polotieňového zatmenia už okolo štvrtej hodiny. S pribúdajúcou fázou čiastočného zatmenia obloha tmavla a mohli sme vidieť čoraz viac hviezd.

Ako agentúru SITA informoval Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov, zatmenie Mesiaca vzniká pri prechode nášho vesmírneho spolupútnika zemským tieňom, keď je na opačnej strane oblohy ako Slnko. Malo by teda nastať pri každom splne, no ročne však môžu nastať najviac tri zatmenia.

Sfarbenie Mesiaca sa môže meniť

Ak by Zem nemala atmosféru, jej tieň by siahal do vzdialenosti asi 1,4 milióna kilometrov a v strednej vzdialenosti Mesiaca by mal priemer vyše 9 000 kilometrov. To je takmer trojnásobok priemeru Mesiaca, a tak počas zatmenia by naň nemalo dopadať žiadne svetlo. Slnečné lúče sa však v zemskej atmosfére lámu, rozkladajú a rozptyľujú. Najviac sa láme dlhovlnná (červená) časť spektra, ktorá dopadá na mesačný povrch a dodáva mu nádherné červenkasté sfarbenie. Vzhľad zatmenia je závislý od momentálneho stavu atmosféry, ktorý ovplyvňuje viacero faktorov. Preto sa sfarbenie Mesiaca pri jednotlivých zatmeniach mení od jasnej oranžovej, cez tehlovočervenú až po tmavú hnedú,“ podotkol Rapavý.



Tento astronomický úkaz možno sledovať triédrom či malým ďalekohľadom. Neveľká výška zatmenia nad obzorom môže byť inšpiráciou aj pre invenčných fotografov, ktorí môžu získať úspešné fotky až do západu Mesiaca. Ak je Mesiac nielen v splne, ale súčasne aj v prízemí, nastáva „superspln“.

Ľudia v Lisabone sledujú západ slnka a východ Mesiaca v nedeľu 20. januára 2019.


Krvavý Mesiac nad stromami v Belgicku. Atverpy, 21. január 2019.


Mesiac počas zatmenia nad Los Angeles City Hall. Los Angeles, 21. január 2019.


Zatmenie Mesiaca za ruským ortodoxným chrámom. Moskva, 21. január 2019.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie