• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Ficov nápad pokutovať emigrujúcich lekárov čelí vlne kritiky

Ficov nápad pokutovať emigrujúcich lekárov čelí vlne kritiky

Budúci medici okrem toho nemusia nevyhnutne ísť na slovenskú vysokú školu. České lekárske fakulty sa predháňajú v tom, aby k nim prišli študovať Slováci zadarmo.

Nápad predsedu Smeru-SD Roberta Fica držať absolventov medicíny na Slovensku pod hrozbou, že inak budú musieť vrátiť štátu náklady na štúdium, sa nestretol s pochopením. Ešte cez víkend ho odmietli študenti.

No vzopreli sa aj lekári, ktorých by sa už toto opatrenie netýkalo. Ficovu ideu odmietajú odbory, lekárska komora a ďalšie profesijné organizácie.

Slovenská lekárska komora: Fico ani Smer netušia, prečo lekári odchádzajú

Slovenskú lekársku komoru takýto spôsob riešenia nedostatku lekárov pobúril.

Fico a pravdepodobne ani Smer podľa nej netušia, v čom je problém nedostatku lekárov a sestier, ako aj problém ich pretrvávajúceho odchodu zo Slovenska. „Naopak, predstavuje návrh, ktorý v žiadnom prípade neponúka systémovú zmenu a riešenie,“ komentoval prezident SLK Marian Kollár.


Ako upozorňuje, ide len o prázdne predvolebné politické gesto. Bolo by to totiž v rozpore s európskymi pravidlami voľného trhu a zrejme aj v rozpore s ústavou. „V žiadnom prípade neprinúti, ale hlavne nemotivuje lekárov ostať na Slovensku a našim pacientom nezlepší zdravotnú starostlivosť,“ varuje SLK.

Štát neplatí na štúdium toľko, čo chce Fico vyberať

Nútiť absolventov ostať na Slovensku odmieta aj Lekárske odborové združenie (LOZ). Navyše, podľa jeho predsedu Petra Visolajského by absolventi museli štátu „vracať“ peniaze, ktoré na ich štúdium nevynaložil.


Štúdium slovenského lekára na slovenskej lekárskej fakulte totiž štát financuje len 40 percentami. „Zvyšných 60 % financií potrebných na štúdium slovenských lekárov je z poplatkov zahraničných študentov, ktorí na našich fakultách študujú v anglickom jazyku ako samoplatcovia,“ hovorí Visolajský.


Ak k tomu pripočítame aj eurofondy, ktoré lekárske fakulty poberajú, tak štúdium slovenských lekárov na Slovensku z veľkej časti platí zahraničie, tvrdí Visolajský. „V tomto svetle vyjadrenia pána Fica vyznievajú pre náš štát pomerne zahanbujúco,“ poznamenáva.


Výsledkom takéhoto financovania podľa neho je, že fakulty sú nútené prijímať stále viac zahraničných študentov na úkor Slovákov. V konečnom dôsledku to znižuje počty slovenských lekárov.

České školy Slovákov vítajú

Budúci medici okrem toho nemusia nevyhnutne ísť na slovenskú vysokú školu. „České lekárske fakulty sa predháňajú v tom, aby k nim prišli študovať Slováci „zadarmo“. Česko si totiž vypočítalo, že ak príde na vysokú školu študovať Slovák, Česká republika na tom zarobí, a to aj v takom prípade, že sa študent po škole vráti späť na Slovensko,“ uvádza Visolajský.


Ak by sme teda spoplatnili štúdium na slovenských lekárskych fakultách, znamenalo by to len väčší odchod slovenských študentov do ČR. A to v konečnom dôsledku opäť len zníži počet lekárov na Slovensku.


Paradoxom podľa LOZ je, že slovenskí lekári po skončení štúdia odchádzajú aj preto, že na Slovensku paradoxne nenájdu voľné miesto. Nemocnice sú pod ekonomickým tlakom a radšej neprijímajú nových lekárov a sestry.


Druhou vážnou príčinou odchodu mladých lekárov zo Slovenska je, že v našich nemocniciach nenachádzajú skúsených kolegov, od ktorých by sa mohli učiť.

Palušková: Toto je vrchol zvrátenosti


Prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková označila Ficov nápad za vrchol zvrátenosti.


„[Je to] pohŕdanie zdravotníkmi, ich dôstojnosťou aj túžbou pracovať vo vlastnej krajine za slušných a normálnych podmienok. Túžbou vrátiť krajine, ktorú majú radi, to, čo do nich investovala. Vychovávať tu svoje deti, venovať sa svojim pacientom. V pokoji a dôstojnosti. Za slušných ľudských a finančných podmienok,“ reagovala Palušková.


Takéto vyhlásenia sú podľa nej je zrkadlom vnímania zdravotníctva politikmi a absolútneho pohŕdania tými, ktorých sa to týka. „Najprv zdravotnícky systém zdecimovať, priviesť ho na pokraj kolapsu a potom k nemu detinsky chcieť zdravotníkov priviazať reťazou – to je vrchol cynizmu a hlúposti,“ komentovala.

Nie je to len o peniazoch

Aj keď peniaze sú dôležitý faktor, podľa Paluškovej sa im nedá prisudzovať všetko. Exodus slovenských zdravotníkov pramení z hlbokej a trpkej frustrácie, myslí si.


„Zvyšujúca sa byrokratizácia, absolútny chaos a rozklad v plánovaní výdavkov na zdravotníctvo, zvyšujúci sa astronomický dlh štátnych nemocníc, neefektívnosť, ambulantný sektor na kolenách, nedôstojné postavenie sestier, blúdenie pacienta v systéme zdravotnej starostlivosti, ktoré zaťažuje nielen jeho, ale aj zdravotníkov, ktorí sa mu snažia pomôcť…“ vymenúva Palušková.


Podľa nej chýba akákoľvek vízia rozvoja, absentuje záujem systém stabilizovať. „Politici zjavne vôbec nechápu, čo sa v slovenskom zdravotníctve naozaj deje. Vlastne ich to už roky ani nezaujíma,“ konštatuje bývalá hlavná odborníčka pre všeobecné lekárstvo.

„Nie, nie je cestou priviazať slovenských lekárov k zdecimovanému systému reťazou. Nie je potrebné sa im vyhrážať, ani ich strašiť. Nie sú malé deti. Každý z nás, lekárov aj sestier, je tu preto, že sa chce starať o svojich pacientov a žiť v tejto krajine,“ uzatvára.

ZAP: Je to likvidačný návrh

Zväz ambulantných poskytovateľov označil Ficov návrh za absolútne likvidačný pre slovenské zdravotníctvo. Podľa zväzu by značne urýchlil celý proces už dnes spontánne kolabujúceho systému.


„Namiesto toho, aby tento štát konečne začal vytvárať adekvátne a motivujúce podmienky k výkonu zdravotníckeho povolania, a to predovšetkým zatraktívnením práce lekára, sestry a ostatných zdravotníkov, sme nemilo prekvapení návrhom strany, ktorá 12 rokov vedie rezort zdravotníctva,“ uvádza vo svojom stanovisku ZAP.


„Kto nás bude na Slovensku liečiť, keď bez podpory a systémových krokov neustále len sankcionujeme tých, ktorých potrebujeme a bez ktorých štát nemôže fungovať?“ pýta sa zväz Smeru.

Danko navrhuje zlepšiť pracovné podmienky lekárov

Politické strany s výnimkou KDH zatiaľ Ficov nápad nekomentovali. Ozval sa však predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko. Hoci takýto spôsob priamo neodmietol, podľa neho máme medikov motivovať k tomu, aby zostali na Slovensku, a to zlepšením ich pracovných podmienok.


Dôvodom ich odchodu do zahraničia je podľa šéfa národniarov horšie technické vybavenie našich nemocníc a nedostatočné ohodnotenie.


„Technické vybavenie našich nemocníc a podmienky, v akých u nás pracujú sú zlé. Problém sa dá riešiť opačne. Musíme urobiť analýzu potrieb, nastaviť novú stratifikáciu nemocníc, novú nemocničnú sieť a celkovo zlepšiť podmienky.Ja sa nečudujem, ak niekto trebárs vyštuduje v Prahe a potom má prísť pracovať na Mickiewiczovu do Bratislavy, že mu je z toho zle,“ uviedol predseda SNS.

Drucker: Fico vyháňa študentov do zahraničia

Aj podľa bývalého ministra zdravotníctva Tomáša Druckera by Ficov nápad vyhnal študentov do zahraničia. Ako uviedol vo svojom videu na sociálnej sieti, už teraz je na Slovensku nedostatok lekárov.


Drucker, ktorý ide do volieb s vlastnou stranou Dobrá voľba, bol nominantom práve Smeru-SD. „Fico zdravotníctvu nikdy nerozumel a ani nechcel,“ hovorí dnes.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie