• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Fico telefonoval s ukrajinským premiérom Šmyhaľom, potvrdil mu ponuku na hospitalizáciu detských pacientov z Kyjeva

Fico telefonoval s ukrajinským premiérom Šmyhaľom, potvrdil mu ponuku na hospitalizáciu detských pacientov z Kyjeva

Fico zároveň zablahoželal Ukrajine k otvoreniu rokovaní o vstupe Ukrajiny do EÚ.

9.7.2024 (SITA.sk) - Premiér Robert Fico potvrdil ukrajinskému predsedovi vlády Denysovi Šmyhaľovi ponuku slovenskej vlády hospitalizovať na Slovensku detských onkologických pacientov z Kyjeva.

Slovenský a ukrajinský premiéri absolvovali spoločný telefonát a dohodli sa, že technický prevoz a následnú hospitalizáciu zabezpečia ministri zdravotníctva. Informoval o tom Úrad vlády SR.

Premiéri sa ďalej dohodli, že vlády si v krátkom čase vymenia hodnotenie plnenia záväzkov prijatých na spoločnom rokovaní slovenskej a ukrajinskej vlády v Michalovciach a začnú prípravu ďalšieho spoločného rokovania vlád," doplnil Úrad vlády SR s tým, že ukrajinský premiér pozval slovenskú vládu na rokovanie na území Ukrajiny, a to predbežne v druhej polovici septembra alebo na začiatku októbra.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v júli 2024 (fotografie)

Premiéri sa pri tejto príležitosti zhodli aj na tom, že spoločné rokovanie vlád bude príležitosťou na otvorený a férový dialóg o celom okruhu otázok. Fico zablahoželal Ukrajine k otvoreniu rokovaní o vstupe Ukrajiny do EÚ.

Ako úrad pripomenul, slovenská vláda tento vstup plne podporuje a je pripravená poskytnúť ukrajinskej vláde technickú pomoc. Premiér Fico sa Šmyhaľovi poďakoval aj za prejavenú podporu, ktorú od neho po atentáte opakovane dostával.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k téme: Ficova vláda 2023 - 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Hospitalizácia, Premiér Slovenskej republiky, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinská vláda, Ukrajinský premiér, vojna na Ukrajine, Vstup Ukrajiny do EÚ
Zdroj: SITA.sk - Fico telefonoval s ukrajinským premiérom Šmyhaľom, potvrdil mu ponuku na hospitalizáciu detských pacientov z Kyjeva © SITA Všetky práva vyhradené.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie