• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Festival Pohoda je pod paľbou kritiky pre účasť kontroverzného biskupa Haľka

Festival Pohoda je pod paľbou kritiky pre účasť kontroverzného biskupa Haľka

Biskup Haľko je známy šírením nenávisti a homofóbie.

Nesúhlas s niečími názormi nemôže byť dôvodom na porušovanie náboženskej slobody. Vzhľadom na víkendové udalosti na festivale Pohoda to tvrdí Úrad splnomocnenca pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia.

Porušovanie práv

Reaguje tým na situáciu s biskupom Jozefom Haľkom, ktorý na festivale ponúkal návštevníkom možnosť spovede. Podľa úradu sa porušilo právo verejne vyznávať vieru tým, že organizátori, ak o tom boli informovaní a nezasiahli, keď sa narúšala možnosť pristúpiť k spovedi, toto právo neochránili.

Úrad splnomocnenca pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia to píše vo svojej tlačovej správe. Z obete sa podľa úradu akoby stal predátor, keďže organizátor sa za pozvanie Haľka na podujatie ospravedlnil. Úrad vyjadril presvedčenie, že takéto tolerovanie porušovania práv povedie k totalite a vyzval na spoločenské odsúdenie.

Festival aj pre veriacich

Riaditeľ festivalu Michal Kaščák sa za Haľkovu účasť na Pohode ospravedlnil v Denníku N. Rozhodnutie pozvať ho obhajoval tým, že Haľko sa už na Pohode viackrát zúčastnil a on sám ho považoval za zaujímavého človeka.


Dodal tiež, že pozvanie Haľka starostlivo zvažovali, vzhľadom na Haľkove vyjadrenia voči LGBTQI+ komunite, ktoré odzneli po odvysielaní epizódy seriálu RTVS Priznanie, kde bola scéna s dvomi bozkávajúcimi sa ženami.


Organizátori sa napokon rozhodli dať Haľkovi priestor, aj s cieľom umožniť mu diskutovať so zástupcami menšín a možno aj prehodnotiť jeho názory.

Kaščák to spätne vyhodnotil ako chybu a nesprávne zhodnotenie situácie. Rozumie, že vzniknutá situácia mohla na niektorých pôsobiť zraňujúco, a zároveň vyjadril sklamanie, keďže podľa jeho informácií Haľko nereagoval na pokusy o diskusiu zo strany zástupcov menšín s toleranciou či pochopením.


Kaščák ale dodal, že festival je stále otvorený účasti veriacich a považuje za prirodzené, že na ňom stretávajú rôzne názorové prúdy.

Homofób a šíriteľ nenávisti


Na ukončenie Haľkovho pôsobenia na Pohode vyzývali v tlačovej správe už 8. júla aj Inštitút ľudských práv (IĽP) a Dúhové Slovensko n. z. Haľko bol totiž za svoj výrok k seriálu Priznanie aj nominovaný na cenu Homofób roka.

„Biskup Haľko je známy šírením nenávisti a homofóbie. Organizátori ho dokonca propagujú na svojom webe. Začali sme kontaktovať manažérov hlavných hviezd tohtoročného festivalu, nakoľko v minulosti väčšina z nich verejne podporila LGBT ľudí. Uvidíme, či budú chcieť byť spájané s niečim takýmto,” vyjadril sa riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.


Dodal tiež, že jedna z účinkujúcich skupín ich už spätne kontaktovala a zaujímala sa o situáciu. Weisenbacher tiež vyzval mimovládne organizácie, ktoré sa festivalu zúčastňovali, aby apelovali priamo na organizátorov.


Podotkol, že IĽP sa festivalu nezúčastňuje už niekoľko rokov, keďže sa tam dejú veci, ktoré nie sú kompatibilné s ich hodnotami.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie