• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Európu sužujú požiare, záplavy a horúčavy, extrémne počasie pretrváva

Európu sužujú požiare, záplavy a horúčavy, extrémne počasie pretrváva

V Murcii na juhovýchode Španielska bola vyhlásená žltá výstraha pred dažďom a očakáva sa 25 litrov zrážok.

Zatiaľ čo Turecko a Cyprus zasiahli horúčavy, niektoré časti Španielska zaznamenali rekordné zrážky, referuje portál Euronews.

Turecko sužujú horúčavy

Turecko zasiahla obrovská vlna horúčav s teplotami vzduchu 8 až 12 stupňov nad sezónnymi normami počas celého týždňa. Západné a južné pobrežie tejto stredomorskej krajiny už zažíva extrémne horúčavy a teplomer naďalej stúpa. Rekreačná oblasť Olympos v letovisku Kumluca v Antalyi, kde sa očakáva, že teplota do piatku dosiahne 39 °C, už podľahla plameňom.

Po vypuknutí požiaru na Cypre evakuovali tri dediny

Veľký požiar vypukol v cyperskom okrese Pafos, východne od obce Yiolou, a rýchlo sa šíril suchou trávou, nízkym divokým porastom a stromami. Tri dediny boli evakuované, zatiaľ čo v ostatných bol vyhlásený stav vysokej pohotovosti. Podľa hovorcu hasičov Andreasa Kettisa požiar ohrozoval domy v neďalekej obci Psathi.

Záplavy v Španielsku

V Murcii na juhovýchode Španielska bola vyhlásená žltá výstraha pred dažďom a očakáva sa 25 litrov zrážok. V utorok sa v oblastiach na severozápade krajiny za jednu hodinu nazbieralo viac ako 50 litrov na meter štvorcový. Najviac postihnuté boli oblasti Calasparra a Altiplano.


V pondelok popoludní spadlo v murcijskom meste Calasparra za hodinu 60 až 65 litrov na meter štvorcový. Úroda poľnohospodárov v Kalaspare je poškodená po prívalových dažďoch.

Poľnohospodári potvrdili, že na stromoch, plodinách a infraštruktúre vznikli značné škody. Najviac bolo postihnuté neskoro dozrievajúce ovocie.


„Všetky olivy boli vyhodené, rovnako ako zelenina, ktorá tam bola vysadená. Všetko sa zničilo,“ povedal jeden z farmárov.

Starostka mesta Calasparra Teresa Garcia uviedla, že „prišli o mnoho kilogramov ovocia, medzi mestami Cieza a Calasparra je postihnutých viac ako 15 000 hektárov“.

Záplavy prinútili letisko na Malorke zastaviť lety

Silné dažde spôsobili vážne záplavy v mnohých častiach španielskeho ostrova Malorka. Nepriaznivé počasie spôsobilo záplavy na letisku ostrova Palma de Mallorca, kvôli ktorým meškalo niekoľko letov. Avšak neboli hlásené žiadne väčšie obete. Prudké dažde na Baleárskych ostrovoch prekonali rekordy, pričom na letisku Palma spadlo až 53 litrov na meter štvorcový.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie