• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Európska komisia dala Ficovej vláde vysvedčenie, KDH má jasný recept na dodržiavanie princípov právneho štátu

Európska komisia dala Ficovej vláde vysvedčenie, KDH má jasný recept na dodržiavanie princípov právneho štátu

Európska komisia uverejnila svoju piatu výročnú správu o právnom štáte a Slovensku odporučila zaviesť niekoľko opatrení.

25.7.2024 (SITA.sk) - Európska komisia (EK) dala správou o právnom štáte vysvedčenie vláde Roberta Fica (Smer-SD). Pre Slovensko a jeho občanov však povzbudivé nie je.

Princípy právneho štátu

Uviedlo to Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) vo svojom stanovisku. EK tvrdí, že vláda nezlepšila šesť zo siedmich odporúčaní na zabezpečenie lepšieho právneho štátu. Komisia kritizovala odvolávanie členov súdnej rady, oslabenie boja s korupciou či fungovanie verejnoprávnych médií.

Zvlášť alarmujúce je zneužívanie skráteného legislatívneho konania pri dôležitých zákonoch. Pre KDH je dodržiavanie princípov právneho štátu kľúčové a máme jasný recept, ako v tejto oblasti nebyť doslova na chvoste Európy," uviedlo hnutie.

Príchod nových investícií

Na základe právneho štátu sa podľa kresťanských demokratov majú ľudia cítiť bezpečne, pociťovať, že štát a súdy sa správajú k všetkým spravodlivo a taktiež prispieva k tomu, aby na Slovensko prichádzali nové investície.

Zahraničné firmy chcú prísť tam, kde bude zdravé konkurenčné prostredie a nie na miesta, kde sú rovní a rovnejší. Slovensku určite nepomôže vydávať na ministerstve publikácie o údajnom únose spravodlivosti, ale jasné dodržiavanie zákonov a vyvodzovanie zodpovednosti. Zákony musia byť písané pre všetkých s ešte väčším ohľadom na tých najzraniteľnejších. To sa v poslednej dobe nedeje," uviedlo KDH.

Európska komisia (EK) v stredu uverejnila svoju piatu výročnú správu o právnom štáte. V nej systematicky a objektívne preskúmala vývoj v oblasti právneho štátu jednotným spôsobom vo všetkých členských krajinách. EK Slovensku odporúča zaviesť opatrenia, na základe ktorých sa zabezpečí, aby sa na členov súdnej rady vzťahovali dostatočné záruky nezávislosti, pokiaľ ide o ich odvolanie, s prihliadnutím na európske normy týkajúce sa nezávislosti súdnych rád. Ďalej našu krajinu nabáda k tomu, aby zaviedla opatrenia na zavedenie a dodržiavanie dostatočných záruk v prípadoch, keď sudcovia musia niesť trestnoprávnu zodpovednosť za trestný čin ohýbania práva v súvislosti so svojimi súdnymi rozhodnutiami.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie