• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

EFSA pokračuje v osvetovej kampani o bezpečnosti potravín

EFSA pokračuje v osvetovej kampani o bezpečnosti potravín

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spolu s partnermi v 18 členských krajinách EÚ sa po štvrtýkrát vracajú s osvetovou kampaňou Safe2Eat, ktorá spotrebiteľov učí kriticky uvažovať o každodennom výbere, skladovaní a spracovaní potravín.

14.5.2024 (SITA.sk) - Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a partneri na základe úspechu predchádzajúcich troch ročníkov opäť spúšťajú kampaň #Safe2EatEU. Kampaň, minulý rok známa pod názvom #EUChooseSafeFood, sa vracia s novým názvom a s obnoveným záväzkom podporovať informovanosť európskych občanov o bezpečnosti potravín. Tento rok kampaň rozširuje svoj dosah a spája 18 členských krajín. Okrem Slovenska kampaň prebieha aj v Česku, Maďarsku, Poľsku, Rakúsku, Rumunsku, Grécku, Estónsku, Chorvátsku, Taliansku, Lotyšsku, Slovinsku, Španielsku, Luxembursku, Portugalsku, Írsku, Severnom Macedónsku a na Cypre.

Výskum, ktorý úrad EFSA uskutočnil v roku 2023 v spolupráci s prieskumnou agentúrou Ipsos, odhalil, že takmer 70 % Európanov sa zaujíma o bezpečnosť potravín, približne 60 % však považuje informácie o bezpečnosti potravín za príliš odborné a náročné na pochopenie. Cieľom kampane Safe2Eat je jasne a zrozumiteľne informovať o vedeckých poznatkoch o potravinách, ktoré sú dostupné v našich obchodoch, a pomôcť tak občanom robiť informované rozhodnutia pri každodennom výbere, skladovaní a spracovaní potravín.

"Pri výbere potravín spotrebitelia zohľadňujú rôzne faktrory, ako je cena, obal, pôvod, výživové údaje, dátum spotreby, minimálnej trvanlivosť a ďalšie. Vďaka prísnym normám EÚ pre bezpečnosť potravín, majú obyvatelia krajín EÚ istotu, že bez ohľadu na ich výber sú potraviny, ktoré kupujú a konzumujú, bezpečné. Významnú rolu v ich bezpečnosti však potom hrá ich následné skladovanie a spracovanie, a preto je potrebné neustále spotrebiteľov v tejto téme vzdelávať. Kampaň Safe2Eat zvyšuje povedomie o chorobách z pokazených potravín, správnych technikách manipulácie s potravinami, dôležitosti čítania etikiet či podpore znižovania potravinového odpadu," hovorí Ing. Katarína Fašiangová, PhD., poverená vykonávaním funkcie riaditeľky Odboru bezpečnosti potravín a výživy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, na ktorom sídli pre Slovenskú republiku Národný kontaktný bod EFSA.

Kampaň tiež zdôrazňuje význam vyváženej stravy, bezpečnosť výživových doplnkov a potrebu vedecky preukazovať zdravotné tvrdenia na potravinových výrobkoch. Okrem toho sa usiluje zvyšovať informovanosť o bezpečnosti prídavných látok v potravinách, o nových potravinách a o potravinových alergénoch.

Viac informácií o kampani a jej témach, ako aj súbor kampaňových materiálov na stiahnutie, nájdete na webovej adrese www.efsa.europa.eu/sk/safe2eat.

O EFSA

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) je agentúra Európskej únie. Bola zriadená v roku 2002 s cieľom poskytovať služby nestranného vedeckého poradenstva pre manažérov riadenia rizík a informovať o rizikách spojených s potravinovým reťazcom. Spolupracuje so zainteresovanými stranami s cieľom podporovať súdržnosť vedeckého poradenstva EÚ a poskytuje vedecký základ pre zákony a predpisy na ochranu európskych spotrebiteľov pred rizikami súvisiacimi s potravinami – z farmy na stôl.

Informačný servis

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie