• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Dovolenku na Slovensku si najčastejšie užívajú ľudia z Košického kraja, relax doma volia najmä pracujúci v Prešovskom kraji

Dovolenku na Slovensku si najčastejšie užívajú ľudia z Košického kraja, relax doma volia najmä pracujúci v Prešovskom kraji

To, kde zamestnanci a zamestnankyne pracujúci na Slovensku najčastejšie trávia dovolenku, sa výrazne líši podľa výšky príjmu.

19.7.2024 (SITA.sk) - Zamestnanci a zamestnankyne takmer všetkých sledovaných odvetví trávia dovolenku najčastejšie v rámci jedného roka na Slovensku aj v zahraničí, iba pre pracovníkov v doprave je najčastejšou voľbou Slovensko.

Relax v pohodlí domova

Oddych doma volí viac ako štvrtina zamestnancov a zamestnankýň v zdravotníctve, automobilovom priemysle a doprave, naopak, túto možnosť využíva len 13 percent manažérov a manažérok, o percento menej ako tí z nich, ktorí chodia iba do zahraničia.

Vyplýva to z prieskumu portálu Platy.sk, ktorý sa realizoval na vzorke 4 139 respondentiek a respondentov.

Podľa výsledkov prieskumu relax v pohodí domova najčastejšie volia pracujúci v Prešovskom kraji, až takmer tretina z nich, naopak, najmenej často využívajú tento spôsob dovolenky zamestnanci z Bratislavského kraja. Dovolenku na Slovensku si najčastejšie užívajú ľudia z Košického kraja.

Výber podľa výšky príjmu

Najväčšia časť z tých, ktorí majú nízke mzdy, trávi dovolenkové dni oddychom doma, no tretina z nich volí výlety na Slovensku aj v zahraničí.

Pre porovnanie, viac ako polovica zamestnancov s vysokými príjmami dovolenkuje na Slovensku aj za hranicami, druhá najčastejšia voľba je oddych primárne mimo Slovenska.

Zatiaľ čo polovica respondentov a respondentiek čerpá dovolenku priebežne počas roka, viac ako tretina si šetrí dni na jednu dlhú dovolenku ročne. Svoju úlohu zohrávajú aj štátne sviatky, týmto spôsobom si predlžuje voľno 9 percent respondentov. Spomedzi tých, ktorí dovolenkujú raz ročne, si väčšina pár dní necháva aj na obdobie okolo sviatkov.

Šetrenie na jednu dlhú dovolenku

Viac ako polovica zamestnaných v Bratislavskom aj Trnavskom kraji si užíva dovolenkové dni postupne, najčastejšie si na jednu dlhú dovolenku ročne šetria dni pracujúci v Žilinskom kraji.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že čím väčšia firma, tým častejšie jej zamestnanci využijú každoročne všetky dovolenkové dni. V tých s 1 000 a viac zamestnancami je to polovica pracovníkov a pracovníčok, v najmenších spoločnostiach, ktoré majú do 10 zamestnancov, je to len 35 percent.

Regionálne rozdiely

Rozdiely vidno aj medzi regiónmi. Celú dovolenku si najčastejšie užijú v Bratislavskom kraji, títo zamestnanci tvoria 45 percent, najmenej často je to na opačnom konci republiky, v Prešovskom kraji. Tam až 18 percent tvrdí, že dovolenkové dni čerpá minimálne.

Z dát portálu Platy.sk vyplýva, že extra dovolenku má aktuálne k dispozícii 17 percent zamestnancov a zamestnankýň na Slovensku. Počet zatiaľ narastá len mierne, vlani ju mohlo čerpať 16 percent, pred 5 rokmi 14 percent zamestnancov. Najčastejšie ju majú k dispozícii pracujúci v štátnej správe a samospráve a v bankovníctve.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie