• Dnes je: Piatok 26. apríla 2024 meniny má Jaroslava

Doprava v Bratislave zdražie, nové ceny sa budú vzťahovať na všetkých dopravcov

Doprava v Bratislave zdražie, nové ceny sa budú vzťahovať na všetkých dopravcov

Dopravcovia v bratislavskom regióne sa v posledných mesiacoch zaoberali optimalizáciou fungovania a úspornými opatreniami tak, aby boli dopady rastúcich nákladov na cestujúcich minimalizované.

Od 1. júla sa zmenia ceny cestovného v rámciIntegrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK).

Ako informovala hovorkyňa magistrátu Dagmar Schmucková, nové ceny sa budú vzťahovať na všetkých dopravcov zapojených do IDS BK, ktorými sú Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), ARRIVA Mobility Solutions a Dopravný podnik Bratislava (DPB).

Ide o reakciu na zvýšené náklady, infláciu a výpadky v príjmoch samospráv, ktoré sú objednávateľmi verejnej dopravy.

Stúpnu aj sankčné úhrady

Ceny takmer všetkých druhov cestovných lístkov v rámci mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Bratislave sa od 1. júla zvýšia v priemere o 20 percent. Výnimkou sú predplatné cestovné lístky pre deti a mládež od 6 do 18 rokov, ktoré zostávajú v aktuálnej výške.


„Naďalej zostáva zvýhodnená cena pri kúpe jednorazových lístkov prostredníctvom elektronických kanálov a taktiež výrazne nižšia cena ročného predplatného cestovného lístka v porovnaní s jednorazovými lístkami,“ uviedla Schmucková.


Súčasne sú s platnosťou od 1. júla upravené sadzby sankčných úhrad. Základná sadzba bude 110 eur plus výška cestovného, teda celkom 111,10 eura, znížená sadzba sankčných úhrad bude v prípade platby na mieste a do 10 pracovných dní vo výške 80 eur plus výška cestovného, teda 81,10 eura.

Zaviedli úsporné opatrenia

Dopravcovia v bratislavskom regióne sa v posledných mesiacoch zaoberali optimalizáciou fungovania a úspornými opatreniami tak, aby boli dopady rastúcich nákladov na cestujúcich minimalizované.


„DPB okrem zníženia spotreby energií zaviedol napríklad aj všetky zastávky na znamenie, vďaka čomu je očakávaná ročná úspora približne pol milióna eur,“ konštatuje magistrát s tým, že zavedené úsporné opatrenia však nestačia na vykrytie výpadkov, ktorým musia dopravcovia a samosprávy čeliť.


„V dôsledku inflácie (skokový nárast cien energií či náhradných dielov), legislatívnych zmien presadených vládou počas minulého roka, ktoré obrali hlavné mesto o desiatky miliónov eur ročne, aj v dôsledku nutnej valorizácie miezd v prípade DPB, sú rozpočtové možnosti Bratislavy radikálne obmedzené,“ odôvodňuje zmeny hlavné mesto.


Po vzájomnej dohode organizátora a objednávateľov dopravy v IDS BK vstupuje začiatkom letných prázdnin do platnosti nový cenník, ktorý odzrkadľuje kumulatívnu infláciu od roku 2021, keď bola naposledy upravená tarifa.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 25. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 25 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 25. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Buďte opatrní, dnešné úlohy budú veľkým náporom na vaše nervy. Vyvrcholia prejavy túžby po nezávislosti. Niekto vám pripomenie zásady spoločenského správania sa.

Býk 21.4. - 21.5.

Využite konečne služby priateľov. Mnohí by vám radi pomohli. Doprajte partnerovi viac voľnosti. Môže sa stať, že stratí radosť zo spolunažívania.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Aj keď ste v dobrej kondícii, nečakajte nič mimoriadne. Môžete sa zapliesť do ľúbostnej aféry. Aby vás však neprekvapili problémy v rodine.

Rak 22.6. - 22.7.

Buďte opatrní, niekto sa vás pokúsi oklamať. Nedajte sa nahovoriť od priateľov na akciu, ktorá sa vám nepozdáva. Vaša intuícia vás neklame.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 25. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie