• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Doležal: Budúce stavby majú mať nový valorizačný vzorec, zohľadní rast cien špecifických materiálov

Doležal: Budúce stavby majú mať nový valorizačný vzorec, zohľadní rast cien špecifických materiálov

Hľadáme cestu, ako udržať súčasných zazmluvnených zhotoviteľov, ale zohľadniť im nárast cien špecifických materiálov.

Ministerstvo dopravy a výstavby pripravuje pre budúce obstarávanie budúcich stavieb nový valorizačný vzorec, ktorý bude zohľadňovať rast cien špecifických stavebných materiálov.

Bude nastavený ako súčet súčinov valorizačných vzorcov zohľadňujúcich konkrétnu stavebnú komoditu.

Extrémne výkyvy cien

Podľa ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala (nom. Sme rodina) na tom pracujú a mali by to dávať do všetkých nových obstarávaní.


Ako poznamenal, Štatistický úrad totiž nezohľadňuje extrémne výkyvy cien špecifických stavebných materiálov.

„Problémom sú existujúce zmluvné vzťahy, ktoré síce môžu mať valorizačný vzorec, ale za žiadnych okolností nepredpokladal tak významný pohyb na trhu cien stavebných materiálov. Máme za to, že kombinácia covidu a vojny je niečo nepredvídateľné,“ povedal Doležal.


Poukázal na zákon o verejnom obstarávaní, ktorý hovorí o nepredvídateľných okolnostiach, napríklad ako zosuv pôdy alebo povodeň, pričom aj následky vojny a covidu na ceny by podľa šéfa rezortu dopravy mali byť nepredvídateľné okolnosti.

Špekulanti to budú chcieť zneužiť

„Môžeme sa o toto ustanovenie zákona oprieť a navýšiť cenu zákazky. Chceli by sme, aby sa to dialo, nevieme si predstaviť iné riešenie,“ uviedol minister.

Nárast cien treba podľa Doležala veľmi dobre zdôvodniť, lebo špekulanti to budú chcieť zneužiť, a preto chápe Úrad pre verejné obstarávanie, že nemôže vydať celoplošné usmernenie.


„Veríme, že argumentáciu budeme mať dostatočnú na to, aby aj úrad následne uznal, že sme zákon aplikovali správne alebo nesprávne,“ podotkol minister.


Upozornil, že sa to netýka len rezortu dopravy a štátnych zákaziek, ale aj samospráv, ktoré majú rovnaké problémy.

Obstarávanie by museli opakovať

Tie majú aj zhotovitelia, aby pri raste cien materiálov dokázali dokončiť stavby za pôvodne zazmluvnené ceny.

„Hľadáme cestu, ako udržať súčasných zazmluvnených zhotoviteľov, ale zohľadniť im nárast cien špecifických materiálov dodatkami k zmluvám, aby zo stavieb neodchádzali a v stavbách sa pokračovalo. Lebo ak by odišli zo stavieb, aj tak musíme opakovať verejné obstarávanie a aj tak cena bude navýšená možno ešte viac,“ priblížil Doležal s tým, že chce o tom rokovať s Úradom pre verejné obstarávanie a s ministerstvom financií.


Samostatná kapitola sú eurofondové zákazky, kde by zvýšenie cien stavebných prác išlo na vrub štátneho rozpočtu.


Časť eurofondov nie je vyčerpaná

Minister dopravy si za istých okolností vie predstaviť rokovať s Európskou komisiou, aby umožnila dodatkovať zmluvy o nenávratnom finančnom príspevku z európskych zdrojov a uznala navýšené stavebné náklady ako oprávnené pri čerpaní eurofondov.


„Stále je časť eurofondov, ktoré nie sú vyčerpané, a mohli by sme ich použiť práve na kompenzáciu rastu cien stavebných materiálov v eurofondových zákazkách,“ dodal Doležal.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie