• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Dôchodky na Slovensku medziročne porástli, priemerná starobná penzia presahuje 500 eur

Dôchodky na Slovensku medziročne porástli, priemerná starobná penzia presahuje 500 eur

Priemerný predčasný starobný dôchodok v porovnaní s augustom minulého roka vzrástol o 41,10 eura na 500 eur.

Suma priemerného starobného dôchodku, ktorý vypláca Sociálna poisťovňa, dosiahla na konci augusta 503,90 eura. Oproti koncu augusta minulého roka sa zvýšila takmer o 18 eur.

Popri náraste sumy starobnej penzie medziročne mierne stúpol aj počet jej poberateľov. Kým vlani v auguste dostávalo starobný dôchodok milión 84,5 tisíca penzistov, v auguste tohto roka bolo na Slovensku milión 91-tisíc starobných dôchodcov.

Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa.

Priemerný predčasný starobný dôchodok v porovnaní s augustom minulého roka vzrástol o 41,10 eura na 500 eur. Ku koncu minulého mesiaca ho dostávalo 10,3 tisíca penzistov, čo bolo o 4-tisíc osôb menej ako pred rokom.

Priemerný invalidný dôchodok pre osoby s mierou postihnutia do 70 % bol na konci minulého mesiaca na úrovni 225,20 eura. V porovnaní s augustom vlaňajška je tak vyšší o 8 eur. Invalidnú penziu pre ľudí s mierou postihnutia nad 70 % vypláca poisťovňa v priemernej výške 407,10 eura. Medziročne ide o nárast o 13,30 eura.


Sociálna poisťovňa evidovala ku koncu minulého mesiaca 227,9 tisíca poberateľov invalidných dôchodkov, čo je oproti vlaňajšiemu augustu menej o 7,2 tisíca penzistov.

Dôchodok vyšší ako priemerná mzda? Pre tisíce Slovákov ide o realitu

Starobný dôchodok nad úrovňou priemernej mzdy na Slovensku, teda nad sumou 1 133 eur, dostávalo ku koncu júna minulého roka 4,2 tisíca ľudí.


Starobní penzisti, ktorým Sociálna poisťovňa priznala dôchodok počas minulého roka, poberajú penziu v sume 51,7 percenta svojich predošlých hrubých zárobkov.


Ak teda žiadateľ o penziu zarábal v hrubom 1 100 eur, jeho starobný dôchodok priznaný vlani dosahuje približne 569 eur.

Vyplýva to zo správy o sociálnej situácii na Slovensku v roku 2020, ktorú zverejnilo ministerstvo práce a sociálnych vecí.


Ku koncu minulého roka vyplácala Sociálna poisťovňa 1 699 000 dôchodkových dávok. V porovnaní s koncom roka 2019 išlo o mierny nárast o 642 vyplácaných penzií.


Výdavky na všetky dávky dôchodkového poistenia v minulom roku dosiahli takmer 7,8 miliardy eur, čo bolo medziročne viac o 5,5 percenta.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie