• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Do Pásma Gazy dorazila nová humanitárna pomoc, prvýkrát ju priviezli po mori

Do Pásma Gazy dorazila nová humanitárna pomoc, prvýkrát ju priviezli po mori

Charitatívna organizácia World Central Kitchen potvrdila, že po tom, čo sa čln pripojil k mólu, sa začalo aj vykladanie.

15.3.2024 (SITA.sk) - V Pásme Gazy už vykladajú humanitárnu pomoc, ktorú tam po prvý raz priviezli po mori. Charitatívna organizácia World Central Kitchen v piatok potvrdila, že po tom, čo sa čln s pomocou pripojil k mólu v centrálnej časti enklávy, sa začalo aj vykladanie.

Dané mólo rýchlo postavili pre tento účel, pričom stavba sa začala okolo 10. marca, informuje spravodajský portál CNN s odvolaním sa na satelitné zábery spoločnosti Maxar. World Central Kitchen tiež uviedla, že plánuje čoskoro vyslať druhú loď s humanitárnou pomocou, pričom už začala s jej nakladaním v cyperskom prístave Larnaka.

Druhá zásielka obsahuje 300 ton pomoci, ktorá zahŕňa „palety konzervovaného tovaru a sypkých produktov – vrátane fazule, mrkvy, konzervovaného tuniaka, cíceru, konzervovanej kukurice, predvarenej ryže, múky, oleja a soli,“ uvádza sa vo vyhlásení charity. Podarilo sa jej tiež naložiť veľký žeriav, ktorý by mal pomôcť s budúcimi námornými dodávkami do Pásma Gazy.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie