• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Do Bratislavy dorazila prvá z nových obojsmerných električiek. Je ekologická a odvezie až 240 cestujúcich (video)

Do Bratislavy dorazila prvá z nových obojsmerných električiek. Je ekologická a odvezie až 240 cestujúcich (video)

Výhodou obojsmerných električiek je, že sa dajú využiť pri rekonštrukciách tratí, keďže na rozdiel od jednosmerných električiek môžu byť ovládané z oboch smerov

Do Bratislavy dorazila prvá z objednávky desiatich obojsmerných električiek. Ako informoval primátor hlavného mesta Matúš Vallo, nasledovať bude proces jej homologizácie, po ktorom bude nová električka nasadená do premávky.

„Obojsmerné električky momentálne premávajú na linke 3 do Petržalky, týmito novými električkami chceme posilniť najmä linku 4,“ uviedol predseda predstavenstva Dopravného podniku Bratislava (DPB) Martin Rybanský.

Nákup električiek je financovaný vďaka Ministerstvu dopravy SR a eurofondom prostredníctvom Operačného programu integrovaná infraštruktúra.

Novší model svojich predchodkýň

Ako doplnil primátor, nové obojsmerné električky sú novším modelom svojich predchodkýň a majú dnes už štandardnú výbavu, vrátane klimatizácie a kamerového systému.

„Táto nová električka je ekologická, má 32 metrov a odvezie až 240 cestujúcich,“ poznamenal Vallo. Hodnota jednej obojsmernej električky je 2,6 milióna eur, v porovnaní s jednosmernou, ktorej hodnota je približne 2,3 milióna eur.

Možnosť využitia pri rekonštrukciách

„Výhodou obojsmerných električiek je, že sa dajú využiť pri rekonštrukciách tratí, keďže na rozdiel od jednosmerných električiek môžu byť ovládané z oboch smerov,“ doplnil Rybanský.

Nové električky budú postupne zaraďovať do prevádzky počas najbližších mesiacov. Po nákupe 20 jednosmerných električiek a 10 obojsmerných električiek DPB plánuje v blízkej dobe ďalší nákup 10 jednosmerných električiek.

Viaceré vylepšenia

„V utorok odovzdávame prvé z desiatich obojsmerných električiek, ktoré sú nízkopodlažné, pohodlné a klimatizované. Vďaka zdrojom z Európskej únie sa nám podarilo v priebehu posledných rokov vyčleniť takmer pol miliardy eur do ekologickej verejnej dopravy v hlavnom meste,“ dodala štátna tajomníčka ministerstva dopravy Denisa Žiláková s tým, že okrem električiek investujú tiež do trolejbusov, električkových a trolejbusových tratí a údržbových základní.

Obojsmerné električky Škoda 30T3 koncepčne vychádzajú z vozidiel dodávaných v rokoch 2014 – 2015, odlišujú sa však tuhšou karosériou, inovovaným brzdným systémom či výkonnejšou klimatizáciou.


„Hlavným odlišovacím prvkom v exteriéri sú červeno-čierne čelá vpredu aj vzadu a plnofarebné informačné displeje, ktoré umožňujú farebné odlíšenie liniek aj zobrazenie času zostávajúceho do odchodu z východiskovej zastávky,“ vysvetlil hovorca DPB Jozef Vozár.


Po zaradení 10 nových obojsmerných električiek do premávky budú môcť zvýšiť počet nízkopodlažných spojov v rámci celej električkovej trakcie. Už dnes sú pritom električkové linky 3 a 9 plne nízkopodlažné.


„Po zaradení všetkých nových električiek do premávky budeme môcť víkendovú výpravu všetkých liniek realizovať výhradne nízkopodlažnými a klimatizovanými električkami,“ doplnil Vozár.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie