• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Do Bratislavského kraja poputujú z nových eurofondov ďalšie milióny eur, pripravených bude viacero výziev

Do Bratislavského kraja poputujú z nových eurofondov ďalšie milióny eur, pripravených bude viacero výziev

V Bratislavskom kraji sa realizovalo 1 040 projektov z rôznych operačných programov v hodnote viac ako jedna miliarda eur.

4.4.2024 (SITA.sk) - Z nových eurofondov poputujú ďalšie milióny do Bratislavského kraja. O ich použití bude rozhodovať samotný región. Informovalo o tom ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie s tým, že mestá a obce sa môžu zapojiť do viacerých výziev.

S komunálnymi lídrami z okresov Malacky a Pezinok sa vo štvrtok v Rohožníku stretol minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD) a štátny tajomník rezortu Michal Kaliňák (Hlas-SD).

Posudzujú návrhy jedenástich výziev

Rezort zároveň informoval, že v Bratislavskom kraji sa realizovalo 1 040 projektov z rôznych operačných programov v hodnote viac ako jedna miliarda eur. V okrese Malacky bolo podporených 153 projektov za takmer 105 miliónov eur.

„V rámci dobiehajúceho Integrovaného regionálneho operačného programu to bolo 78 projektov v sume za vyše 35 milióna eur, z toho bolo zrekonštruovaných až 26 materských a základných škôl," priblížilo ministerstvo.

Rezort aktuálne posudzuje návrhy 11 výziev v hodnote 541 miliónov eur. Obce a mestá sa v rámci posudzovaných výziev budú môcť zapojiť do výzvy, z ktorej budú podporené projekty zamerané na výstavbu a modernizáciu tratí dráhovej dopravy, obnovu mobilných prostriedkov a vozidiel regionálnej dopravy alebo doplnenie siete centier zdravotnej starostlivosti.

„Spolu máme v harmonograme výziev na rok 2024 investičné možnosti v objeme cca 6,3 miliardy eur, z čoho až 1,9 miliardy eur chceme preinvestovať prostredníctvom tzv. Integrovaných územných investícií, kde je výber projektov v rozhodovacej kompetencii samospráv,“ priblížil štátny tajomník Kaliňák.

Nový zákon o verejnom obstarávaní

Z už vyhlásených výziev sa obce a mestá z Bratislavského kraja môžu podľa rezortu zapojiť do výzvy na podporu rozvoja prvkov zelenej a modrej infraštruktúry v obciach a mestách s alokáciou takmer 69 miliónov eur alebo do výzvy Investície do kultúrneho a prírodného dedičstva.

„Zaviazali sme sa, že nebudeme prijímať žiadne rozhodnutia bez diskusie, preto komunikujeme o všetkých pripravovaných zmenách s vami, miestnymi lídrami. Jednou z najaktuálnejších je nový zákon o verejnom obstarávaní, ktorý minulý týždeň schválila vláda a bude o ňom rokovať Národná rada SR,“ uviedol na stretnutí minister Raši.

Šéf rezortu je toho názoru, že spomínaný zákon výrazne „rozviaže starostom a primátorom ruky" a zrýchli realizáciu projektov aj čerpanie eurofondov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie