• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Dali sme si dve a dve dokopy a vyšiel nám jeden človek, povedal svedok Staš na súde s exšéfom operatívcov NAKA Kaľavským

Dali sme si dve a dve dokopy a vyšiel nám jeden človek, povedal svedok Staš na súde s exšéfom operatívcov NAKA Kaľavským

Svedok Roman Staš vo svojej výpovedi uviedol, že s obžalovaným pôsobili na NAKA od roku 2017, pričom neskôr pôsobili ako „dvojičky" v rámci operatívnej činnosti.

14.4.2023 (SITA.sk) - Na pôde Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v piatok pokračuje hlavné pojednávanie s bývalým šéfom operatívcov Národnej kriminálnej agentúry Jánom Kaľavským. Konkrétne sa súd zaoberá výsluchom svedkov, pričom na piatok bol predvolaný aj bývalý kolega obžalovaného Roman Staš.

Zločin prijímania úplatku

Ján Kaľavský je stíhaný pre pokračovací zločin prijímania úplatku a ďalšie skutky, ako napríklad neoprávnené vynášanie informácií. Obžalovaný sa momentálne nachádza v Bosne a Hercegovine, kde požiadal o azyl. Z tohto dôvodu začiatkom marca na súde vypovedal prostredníctvom telemostu zo Sarajeva, pričom zdôraznil, že sa necíti byť vinný.

Svedok Staš vo svojej výpovedi uviedol, že s obžalovaným pôsobili na NAKA od roku 2017, pričom neskôr pôsobili ako „dvojičky" v rámci operatívnej činnosti.


Mali sme, som si myslel, že dobrý vzťah," povedal svedok. V roku 2020 podľa neho Ján Kaľavský postúpil do vedúcej funkcie. Z tohto titulu mal informácie o pripravovaných policajných akciách.

Vynášanie informácií

Hlásili sa mu všetky akcie, od toho, kto sa bude brať, prečo sa bude brať, koľko ľudí sa nasadí," uviedol Staš. Neskôr však podľa neho vyvstalo medzi príslušníkmi NAKA podozrenie, že niekto vynáša informácie.


Osoba mala pritom podľa svedka byť bývalým príslušníkom útvaru osobitného určenia, čo sedelo na Jána Kaľavského. „Tak sme si dali dve a dve dokopy a vyšiel nám jeden človek," skonštatoval.

Obžaloba Jána Kaľavského

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Jána Kaľavského ešte v januári minulého roka obžalobu pre pokračovací zločin prijímania úplatku, zločin marenia spravodlivosti a prečin zneužitia právomoci verejného činiteľa. Predmetom obžaloby je prezrádzanie citlivých informácií z prostredia Policajného zboru nepovolaným osobám, a to čiastočne za rôzne neoprávnené majetkové plnenia. Konkrétne v rokoch 2019 až 2021 poskytoval obžalovaný informácie Petrovi Petrovovi prezývanému Tiger.

Išlo o informácie z policajného prostredia o ňom samom a neskôr aj o akciách ako Očistec alebo Judáš. Tiger sa mu odmenil mimo iného mobilným telefónom, príspevkom na kúpu auta Range Rover alebo zaplatením výmeny okien na chate. Takisto podľa obžaloby Ján Kaľavský neoprávnene poskytol informácie aj vyšetrovateľovi Mariánovi Kučerkovi a podnikateľovi Petrovi Koščovi.

Špecializovaný trestný súd na Jána Kaľavského ešte v októbri 2021 vydal príkaz na zatknutie, ako aj európsky a medzinárodný zatýkací rozkaz. V apríli 2022 ho zadržali v Bosne a Hercegovine. Miestny súd ho však nevzal do väzby. Namiesto toho mu uložil obmedzenia v podobe odobratia cestovných dokladov, zákazu opustiť krajinu a povinnosť pravidelne sa hlásiť úradom. Neskôr úrady tieto obmedzenia voči Jánovi Kaľavskému zrušili.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie