• Dnes je: Sobota 27. júla 2024 meniny má Božena

Ceny energií v budúcom roku pre malých podnikateľov klesnú. Koľko za elektrinu, plyn a teplo zaplatia domácnosti? (video)

Ceny energií v budúcom roku pre malých podnikateľov klesnú. Koľko za elektrinu, plyn a teplo zaplatia domácnosti? (video)

Ministerka Saková očakáva, že aj im sa cena za dodávka plynu v budúcom roku zníži.

Domácnosti nezaplatia v budúcom roku za elektrinu, plyn a teplo viac ako v tomto roku. Na stredajšej tlačovej besede to sľúbila ministerka hospodárstva Denisa Saková.

„To znamená, nikto na faktúre neuvidí nárast cien,“ zdôraznila Saková. „Z hľadiska cien elektriny a plynu domácnostiam nič zásadné nehrozí. Budú môcť pokojne vstúpiť do nového roka a ich rozpočty nebudú nijakým spôsobom dotknuté,“ dodal predseda parlamentu Peter Pellegrini.

Pri dodávkach elektriny domácnostiam sa nezvýšia oproti tomuto roku ceny. Odberatelia z kategórie malých firiem, ktorým reguluje ceny energií Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), môžu podľa ministerky dokonca počítať s poklesom cien za dodávku elektriny o zhruba 10 percent.

Ceny zemného plynu a tepla

Veľkí firemní odberatelia, ktorým regulačný úrad nereguluje ceny energií, budú mať ceny podľa zmlúv s dodávateľmi, ale v tejto kategórii odberateľov očakáva ministerka Saková pokles cien elektriny.

Ani za dodávky plynu nezaplatia domácnosti viac ako v tomto roku. Malým regulovaným podnikom podľa Sakovej poklesnú ceny za dodávky plynu o 20 %. U veľkých odberateľov je situácia podobná ako pri elektrine, ich ceny budú závisieť od zmlúv s dodávateľmi.

Ministerka Saková však očakáva, že aj im sa cena za dodávka plynu v budúcom roku zníži. Teplo malo podľa ministerky Sakovej zdražieť v budúcom roku o 40 percent. Ministerka však sľubuje, že ani za teplo domácnosti ani malí podnikatelia nezaplatia v budúcom roku viac, všetky poplatky totiž podľa nej zostávajú na úrovni tohto roka.

Distribučné poplatky

V budúcom roku sa podľa ministerky Sakovej nezvýšia ani distribučné poplatky, ktoré vstupujú do koncových cien energií.

Distribučné poplatky pri elektrine mali vzrásť o 20 percent a pri plyne o 6 percent. „Distribučné poplatky sa stropujú na úroveň tohto roku aj pre domácnosti, aj pre podnikateľov. To znamená, že čo sa týka distribučných poplatkov, nikto neuvidí nárast,“ podotkla Saková.

Pre podnikateľov, samosprávy či rôzne organizácie budú aj v budúcom roku platiť kompenzačné mechanizmy, ktoré nastavila ešte vláda Eduarda Hegera. To znamená, že budú môcť ministerstvo hospodárstva požiadať o kompenzácie, ak pri cene plynu prekročia sumu 99 eur za megawatthodinu a pri elektrine 199 eur za megawatthodinu.


„Všetky kompenzácie bude riešiť ministerstvo hospodárstva s dodávateľmi či distribútormi energií,“ konštatovala Saková.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 26. júl 2024

horoskopy na dnes piatok 26 jul 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak plánujete dôležité stretnutia, radšej ich odložte. Situácia nie je jasná ani v obchodných záležitostiach. Popoludnie strávte radšej v objatí koníčkov.

Býk 21.4. - 21.5.

Ešte stále budete myslieť len na peniaze. Snažte sa vedome vytvoriť dobrú náladu. Občas treba vedieť žiť, vychutnať aj tú najmenšiu príjemnú chvíľu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nosíte v hlave mnoho nápadov a dnes sa vám podarí jeden začať aj dokončiť. Planéty sú vám priaznivo naklonené, ich vplyv sa prejaví najmä v súkromnom živote.

Rak 22.6. - 22.7.

Na cestách by bolo dobré zvýšiť opatrnosť. V zložitej situácii sa riaďte svojou intuíciou. Zamyslite sa, či nevenujete priveľa pozornosti a úsilia bezvýznamným veciam.




Všetky Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie