• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Ceny cestovného v prímestskej autobusovej dopravy na východe Slovenska porastú

Ceny cestovného v prímestskej autobusovej dopravy na východe Slovenska porastú

Prímestská doprava už nie je financovaná prevažne z tržieb od cestujúcich, ale najmä z rozpočtov vyšších územných celkov.

Cestujúcich v prímestskej autobusovej doprave na východe Slovenska čakajú od 1. februára zmeny. Dotknú sa výšky cestovného, ktorá stúpne v prípade základného cestovného v priemere o štvrtinu, ale aj nových zliav. Výhodnejšie budú cestovať seniori od 63 rokov, preprava sa oplatí aj pri prestupe do 30 minút.

Spoločne za Prešovský (PSK) a Košický samosprávny kraj (KSK) a organizátora dopravy IDS Východ o tom informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Ako uviedla, cena základného cestovného pri platbe z dopravnej karty vzrastie od 1. februára v priemere o 25 percent, pri platbe v hotovosti v priemere o 33 percent. „Zľavnené cestovné bude pri platbe z dopravnej karty vyššie v priemere o osem percent oproti súčasnosti, pri platbe v hotovosti v priemere o 14 percent,“ uviedla Jeleňová.

Rastúce náklady na pohonné hmoty, mzdy a energie

Cena osobitného cestovného za každých začatých 50 kilometrov bude zvýšená z 0,20 na 0,30 eura pri platbe z dopravnej karty, respektíve na 0,50 eura pri platbe v hotovosti.


„Upravená tarifa prináša zaokrúhlenie všetkých cien pri platbe v hotovosti na desiatky centov pre zrýchlenie vybavovania cestujúcich, ako aj zvýraznenie cenového rozdielu medzi platbou cestovného z dopravnej karty a v hotovosti,“ vysvetlila Jeleňová s tým, že pre výhodnejšie cestovné odporúčajú kraje využívať dopravné karty.


Úprava výšky cestovného je podľa hovorkyne dôsledkom výrazného zníženia financií pre samosprávne kraje zo strany štátu. Ovplyvňujú ho aj rastúce náklady na pohonné hmoty, mzdy a energie.

„Pokiaľ by k zvýšeniu cestovného nedošlo, objednávatelia dopravných výkonov vo verejnom záujme, ktorými sú PSK a KSK, by museli pristúpiť k rušeniu alebo obmedzeniu prevádzky výrazného počtu autobusových spojov, čo by sa nepriaznivo dotklo cestujúcich. Zvýšenie cien je nevyhnutné aj pre zachovanie sociálnych zliav,“ uviedla Jeleňová.

Systémové zníženie DPH z cestovného

Prímestská doprava už nie je podľa nej financovaná prevažne z tržieb od cestujúcich, ale najmä z rozpočtov vyšších územných celkov.


V KSK stúpol podiel na financovaní dopravy župy z pôvodných 24 percent v roku 2002 na 68 percent v roku 2021. V PSK to bol dokonca nárast z 23 na 75 percent, čo znamená, že ku každému jednému euru vydanému zo strany cestujúceho dopláca kraj ďalšie tri eurá.

„Globálnym riešením aktuálneho nedostatku finančných zdrojov samospráv je podľa názoru organizátora IDS Východ systémové zníženie DPH z cestovného pre dopravné služby vo verejnom záujme, a to mestské, prímestské a železničné, nakoľko 20 percent z celkových tržieb odchádza zo systému verejnej dopravy do štátneho rozpočtu,“ zdôraznila Jeleňová.

Zľavnené cestovné

Pripomenula, že naposledy sa zásadné zvýšenie cestovného v prímestskej autobusovej doprave na východe Slovenska uskutočnilo v roku 2011. V roku 2019 oba kraje pristúpili k zjednoteniu taríf, zjednoteniu výšky cestovného a zavedeniu nových sociálnych zliav. Nárok na tieto zľavy ostáva aj naďalej zachovaný. Po novom budú mať navyše nárok na zľavnené lístky aj občania od 63 rokov, ktorí doteraz platili plnú výšku cestovného.

Zľavnené cestovné bude od 1. februára navyše podľa Jeleňovej znamenať zľavu až 48 percent oproti základnému cestovnému, pričom doteraz to bolo 38 percent. „Ceny tzv. polovičných lístkov sa vďaka tomu zvýšia iba nepatrne, pričom pri cestách nad 45 kilometrov nedochádza k žiadnemu nárastu ich ceny, aby sa úprava tarify čo najmenej dotkla stredoškolákov a vysokoškolákov. Vyššia zľava bude aj v prípade prestupu do 30 minút – z ceny následného lístka sa odpočíta 0,25 eur namiesto súčasných 0,10 eur. Cena rodinného víkendového cestovného, ktorá je jedno euro na osobu, zostáva nezmenená,“ skonštatovala krajská hovorkyňa.

Dodala, že oba kraje budú naďalej pokračovať v zavádzaní taktových cestovných poriadkov a v zlepšovaní systémových nadväzností so železničnou dopravou. V roku 2023 je plánovaná obnova polovice vozidlového parku dopravcov v Košickom kraji.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie