• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Čaputová sa na summite NATO stretla aj s Trudeauom, spoločným cieľom je aj boj proti dezinformáciám i klimatickým zmenám

Čaputová sa na summite NATO stretla aj s Trudeauom, spoločným cieľom je aj boj proti dezinformáciám i klimatickým zmenám

Rokovali aj o posilnení bilaterálnych vzťahov, predovšetkým v ekonomickej oblasti.

12.7.2023 (SITA.sk) - K dobrým vzťahom s Kanadou prispeje aj tohtoročné otvorenie kanadskej ambasády v Bratislave. Uviedla to dnes prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti po spoločnom stretnutí s kanadským premiérom Justinom Trudeauom na summite NATO vo Vilniuse.

Rokovalo sa o posilnení vzťahov

Čaputová s Trudeauom rokovali najmä o posilnení bilaterálnych vzťahov, predovšetkým v ekonomickej oblasti. „Kanadské firmy sú už teraz dôležitým partnerom pre mnohé slovenské podniky, a na tom chceme stavať ďalej,“ skonštatovala Čaputová.

S Kanadou zdieľame aj rovnaký cieľ, ktorým je dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050. „Musíme preto zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov v našom energetickom mixe, vrátane vetra, slnka a geotermálnej energie. V tejto oblasti má Slovensko a naše firmy veľký priestor na spoluprácu s Kanadou, ktorá rovnako potrebuje zvýšiť využitie obnoviteľných zdrojov,“ dodala prezidentka Čaputová s tým, že spoluprácu chceme prehĺbiť aj pri zachytávaní uhlíka, vodíkových technológiách či lesnom hospodárstve.

Spája nás viacero tém

S kanadským premiérom sa dohodli aj na výmene skúseností a spolupráci v oblasti dezinformácií, ktorých je podľa oboch predstaviteľov najčastejším zdrojom Rusko.

S premiérom Trudeauom nás spája aj viacero tém - podporuje rovnosť žien a práva menšín, ochranu životného prostredia aj boj s klimatickými zmenami. Kanada jasne odsudzuje ruskú agresiu na Ukrajine aj hrozby Kremľa o použití jadrových zbraní,“ dodala na záver Zuzana Čaputová.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Summit NATO vo Vilniuse (fotografie)

Viac k téme: Kanadský premiér, Prezidentka SR, samit vo Vilniuse, Summit NATO
Zdroj: SITA.sk - Čaputová sa na summite NATO stretla aj s Trudeauom, spoločným cieľom je aj boj proti dezinformáciám i klimatickým zmenám

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie