• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Bývalý šéf SIS Pčolinský už nie je obvinený v kauze Rozuzlenie, generálna prokuratúra vyhovela aj návrhu riaditeľa NBÚ

Bývalý šéf SIS Pčolinský už nie je obvinený v kauze Rozuzlenie, generálna prokuratúra vyhovela aj návrhu riaditeľa NBÚ

Kauza Rozuzlenie bola poslednou veľkou akciou Národnej kriminálnej agentúry v lete minulého roka.

21.3.2024 (SITA.sk) - Bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský a riaditeľ Národného bezpečnostného úradu Roman Konečný už nie sú obvinení v kauze Rozuzlenie.

Ako informoval spravodajský portál Aktuality.sk, Generálna prokuratúra SR vyhovela ich návrhu na zrušenie obvinenia na základe paragrafu 363 Trestného poriadku. Vo veci podľa portálu rozhodol prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera ešte 12. marca.

„V uznesení konštatoval, že bol porušený zákon v neprospech oboch mužov z bezpečnostných zložiek. Zrušil preto rozhodnutie vyšetrovateľa, ktorým obvinil Pčolinského zo zločinu založenia a podporovania zločineckej skupiny a Konečného spolu s Pčolinským aj zo zneužívania právomoci verejného činiteľa," uviedli Aktuality s tým, že Kandera vyšetrovateľovi prikázal, aby znovu vo veci konal a rozhodol.

Portál pripomína, že kauza Rozuzlenie bola poslednou veľkou akciou Národnej kriminálnej agentúry v lete minulého roka.

„Vyšetrovateľ vtedy obvinil bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského, vtedajšieho šéfa SIS Michala Aláča aj podnikateľa Petra Košča, známeho ako Pán X. Posledný menovaný muž s dobrými kontaktmi na tajných mal byť priamo na čele údajnej zločineckej skupiny, ktorej cieľom bolo podľa obvinenia marenie vyšetrovania veľkých káuz a diskreditácia takzvaných čurillovcov," zdôraznili Aktuality s tým, že v súvisiacom prípade obvinili spolu s Pčolinským aj šéfa Národného bezpečnostného úradu Romana Konečného.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie