• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Bývalý policajný funkcionár Paksi žiada o obnovu konania, súd vytýčil dátum pojednávania

Bývalý policajný funkcionár Paksi žiada o obnovu konania, súd vytýčil dátum pojednávania

Norberta Paksiho zadržala Národná kriminálna agentúra v októbri 2020 spoločne s prokurátorom Dušanom Kováčikom.

4.4.2024 (SITA.sk) - Špecializovaný trestný súd v Pezinku vytýčil na 17. apríla verejné zasadnutie, na ktorom má rozhodovať o návrhu na povolenie obnovy konania pre odsúdeného bývalého zástupcu riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Norberta Paksiho.

Vyplýva to z rozpisu pojednávaní súdu. Viacerí odsúdení v medializovaných kauzách požiadali o obnovu konania v súvislosti s nálezom Ústavného súdu SR, podľa ktorého povinnosť súdov ukladať za niektoré skutky aj trest prepadnutia majetku odporuje princípu primeranosti trestov.

Samosudca Špecializovaného trestného súdu ešte v máji 2021 schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom vtedajšieho Úradu špeciálnej prokuratúry a bývalým policajným funkcionárom Norbertom Paksim. Súd uznal obvineného za vinného z činnosti pre zločineckú skupinu, zneužívanie právomoci verejného činiteľa a obzvlášť závažného pokračovacieho zločinu prijímania úplatku.

Odsúdil ho na trest odňatia slobody vo výmere päť rokov v ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia s ochranným dohľadom na dva roky. Súčasťou rozsudku bolo aj prepadnutie Paksiho majetku v prospech štátu. Podľa prokurátora bola výška úplatkov prijatých odsúdeným ustálená na hodnote 380-tisíc eur.

Norberta Paksiho zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v októbri 2020 spoločne s vtedajším špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Jeho advokát následne informoval, že sa k trestnej činnosti priznal a chce spolupracovať s políciou. Odsúdený pôsobil ako zástupca riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie