• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Budeme bojovať aj zubami-nechtami, Netanjahu chce v ofenzíve pokračovať napriek výstrahám z USA

Budeme bojovať aj zubami-nechtami, Netanjahu chce v ofenzíve pokračovať napriek výstrahám z USA

Podľa hovorcu izraelskej armády má krajina dostatok munície na všetky akcie.

10.5.2024 (SITA.sk) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že bude pokračovať v ofenzíve v Pásme Gazy aj napriek hrozbe z USA, že mu neposkytnú niektoré zbrane.

Humanitárna katastrofa

Ak budeme musieť stáť sami, zostaneme sami. Ak treba, budeme bojovať zubami-nechtami. Ale máme oveľa viac ako len nechty," uviedol Netanjahu vo vyhlásení.

Jeho vyjadrenie naznačuje, že Izrael bude zrejme pokračovať s inváziou do mesta Rafah, aj keď ho jeho najbližší spojenec vyzýva, aby tak nerobil. Americký prezident Joe Biden vyzval Izrael, aby takúto operáciu nevykonával, keďže by mohla zhoršiť humanitárnu katastrofu v Pásme Gazy.

Majú, čo potrebujú

V stredu povedal, že Spojené štáty neposkytnú útočné zbrane na ofenzívu v Rafahu, čím zvýšil tlak na Netanjahua. Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari však vo štvrtok zdanlivo bagatelizoval praktický dopad akéhokoľvek zadržiavania zbraní.

Armáda má muníciu pre misie, ktoré plánuje, a tiež pre misie v Rafahu - máme to, čo potrebujeme," odpovedal na otázku počas tlačovej konferencie.

Izrael opakovane hrozí inváziou do Rafahu, kde vyhľadala útočisko viac ako polovica obyvateľstva Pásma Gazy. Mesto v južnej časti palestínskej enklávy na hranici s Egyptom je tiež hlavným centrom humanitárnych operácií. Izrael tvrdí, že Rafah je posledná bašta militantného hnutia Hamas a armáda tam musí ísť, aby zlikvidovala skupinu a vrátila domov mnohých rukojemníkov zajatých počas útoku militantov zo 7. októbra, ktorý vyvolal terajšiu vojnu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie