• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Bratislavský samosprávny kraj minulý rok hospodáril s rozpočtom 311 miliónov eur, najviac peňazí smerovalo na vzdelávanie

Bratislavský samosprávny kraj minulý rok hospodáril s rozpočtom 311 miliónov eur, najviac peňazí smerovalo na vzdelávanie

BSK zrealizoval v roku 2023 investičné výdavky v celkovej výške takmer 52 miliónov eur.

21.6.2024 (SITA.sk) - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) hospodáril v minulom roku s rozpočtom viac ako 311 miliónov eur, s prebytkom 14,7 milióna eur. Vyplýva to zo záverečného účtu za rok 2023, ktorý na dnešnom zasadnutí schválili župní poslanci. Finančné prostriedky z prebytku poputujú do rezervného fondu.

Centrá odborného vzdelávania

Najviac peňazí smerovalo na vzdelávanie, a to viac ako 118 miliónov eur, pričom najväčšími projektmi, ktoré realizovali, boli centrá odborného vzdelávania a praxe (COVP). Na sociálne služby bolo alokovaných vyše 42 miliónov eur.

„Kraj pokračuje v procese deinštitucionalizácie, teda prechode z ústavnej starostlivosti na komunitnú," priblížila hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Doprava a kultúra

Na dopravu a komunikácie bolo vyčlenených 50 miliónov eur, z ktorých župa financuje prímestskú autobusovú dopravu, a tiež rekonštrukcie a údržbu ciest II. a III. triedy. „V roku 2023 sa podarilo BSK zrealizovať takmer 54 kilometrov revitalizácií ciest v okresoch Senec, Pezinok a Malacky," dodala Forman.

Do kultúry smerovalo viac ako 14 miliónov eur. Najväčšími projektmi boli komplexné rekonštrukcie Divadla Aréna, Bratislavského bábkového divadla či Malokarpatského osvetového strediska, pod ktoré patrí aj Kaštieľ v Modre.

Investičné výdavky

BSK zrealizoval v roku 2023 investičné výdavky v celkovej výške takmer 52 miliónov eur, čo je historicky najviac.

„Špecifickým a unikátnym projektom bolo dobudovanie Ekocentra Čunovo, ktoré prepája aktivity v oblasti ochrany prírody a environmentálnej výchovy," uzavrela hovorkyňa.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie