• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Brány škôl sa zatiaľ neotvoria, minister Gröhling musí vypracovať nový plán

Brány škôl sa zatiaľ neotvoria, minister Gröhling musí vypracovať nový plán

Minister školstva mal podľa neho za úlohu zabezpečiť pretestovanie žiakov v spolupráci so samosprávami, čo sa mu nie celkom podarilo.

Školy na Slovensku sa od pondelka 7. decembra neotvoria.

Po rokovaní Ústredného krízového štábu (ÚKŠ) to povedal minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Ako ďalej priblížil, zároveň bol poverený vypracovaním tretieho návrhu, ako dospieť k otvoreniu škôl od 8. januára.

Do tretice všetko dobré

Plán by chcel Gröhling podľa vlastných slov predstaviť do 23. decembra. „Verím, že do tretice všetko dobré,“ povedal s tým, že k jeho aktuálnemu plánu bolo na rokovaní ÚKŠ viacero výhrad.


Minister presadzoval testovanie vybraných žiakov, učiteľov a rodičov až po úroveň 70 percent počtu spomedzi menovaných skupín. Pretestovanie všetkých totiž podľa neho nebolo reálne.


„My ako ministerstvo školstva nedokážeme zazmluvňovať zdravotníkov alebo robiť s nimi ďalšie úkony,“ povedal minister a doplnil, že na toto je potrebná súčinnosť ďalších rezortov.


Spory boli podľa jeho aj o prípadnej dobrovoľnosti alebo povinnosti otestovať sa. Považuje preto za potrebné vyhodnotiť vznesené pripomienky.

Potrebujeme čo najviac testovať

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) v tejto súvislosti povedal, že uvoľňovať vyučovanie v súčasnej situácii by „nebolo súdne“, keďže sa stále môže zhoršiť.


Minister školstva mal podľa neho za úlohu zabezpečiť pretestovanie žiakov v spolupráci so samosprávami, čo sa mu nie celkom podarilo.


„Uvoľníme opatrenia, ale musíme začať testovaním,“ vyhlásil s tým, že testovanie navrhnuté Gröhlingom by „možno ani nefungovalo“.


„Potrebujeme čo najviac testovať,“ povedal minister a dodal, že za tejto situácie má hlavný hygienik právo povedať, že na vyučovaní sa môžu zúčastniť len tí, ktorí nemajú vírus.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie