• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Blanár: Vstup do Európskej únie bol jednou z najvýznamnejších udalostí v dejinách Slovenska (video)

Blanár: Vstup do Európskej únie bol jednou z najvýznamnejších udalostí v dejinách Slovenska (video)

Blanár pripomenul najväčšie výzvy, ktorým musela čeliť EÚ od vstupu Slovenska pred 20 rokmi.

2.5.2024 (SITA.sk) - Slovenské členstvo v Európskej únii predstavuje úspešný príbeh, pričom Únia je pre nás životný priestor. Takto okomentoval s odstupom dvoch dekád slovenskú integráciu do EÚ súčasný minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár.

Počas štvrtkovej medzinárodnej konferencie „20 rokov členstva Slovenska v EÚ - výzvy a príležitosti“ na pôde rezortu diplomacie v Bratislave poznamenal, že EÚ síce podľa jeho názoru nie je ideálna ani dokonalá, no vyvíja sa a rastie na vlastných skúsenostiach a je dôležité, že Slovensko je súčasťou tohto rastu.

Významný medzník v našej histórii

„Vstup Slovenska do EÚ je dodnes významným medzníkom a patrí k najvýznamnejším udalostiam v histórii našej štátnosti. Vstup do Únie otvoril Slovensku príležitosti, ktoré sme naplno využili. Dnes sme v našom regióne jednou z najviac integrovaných krajín v EÚ. Prijali sme euro, vstúpili do Schengenu... Podarilo sa nám získať prvú európsku agentúru so sídlom na Slovensko, kde už päť rokov pôsobí Európsky orgán práce,“ povedal Blanár.

Zdôraznil, že pre naplnenie slovenskej cesty k členstvu v EÚ bolo potrebné množstvo úsilia.

Prešli sme transformačným procesom

„Od podpísania asociačnej dohody v roku 1994 do vstupu prešlo Slovensko rozsiahlym transformačným procesom. Táto cesta sa stala úspešnou aj vďaka podpore Slovákov, Sloveniek a všetkých národnostných menšín v dosiaľ jedinom platnom referende,“ pripomenul Blanár dôležitý krok smerom k členstvu v EÚ.

Spomenuté referendum sa uskutočnilo 16. a 17. mája 2003, účasť bola iba 52,15 %, ale za vstup Slovenska hlasovalo 92,46 % voličov.

„Za 20 rokov sme prešli množstvom kríz - finančnou krízou v rokoch 2008 až 2012, migračnou krízou, brexitom, pandémiou i súčasnými bezpečnostnými výzvami,“ skonštatoval šéf slovenskej diplomacie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie