• Dnes je: Piatok 18. októbra 2024 meniny má Lukáš

Blanár rozpútal bezprecedentné čistky v diplomacii, progresívci to chcú riešiť na zahraničnom výbore (video)

Blanár rozpútal bezprecedentné čistky v diplomacii, progresívci to chcú riešiť na zahraničnom výbore (video)

Ministra Blanára sa chcú na výbore pýtať napríklad na kritériá pri prepúšťaní zamestnancov alebo na to, ako chce skúsených pracovníkov nahradiť.

18.10.2024 (SITA.sk) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) rozpútal vo svojom rezorte bezprecedentné čistky.

Ako v piatok na tlačovej besede povedal opozičný poslanec Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko), z tohto dôvodu chcú progresívci zvolať mimoriadne zasadnutie parlamentného zahraničného výboru. Ministra Blanára sa chcú na výbore pýtať napríklad na kritériá pri prepúšťaní zamestnancov alebo na to, ako chce skúsených pracovníkov nahradiť.

Prvá vlna

Prvá vlna čistiek sa podľa Valáška uskutočnila už po príchode Blanára na ministerstvo a spočívala vo vlne takzvaných vynútených odchodov.

"To sa robí tak, že niektorým ľuďom, viacnásobným veľvyslancom, medzi nimi aj bývalému ministrovi či vysokopostavenému Slovákovi v medzinárodnej inštitúcii, sa jednoducho nepredĺži vyslanie," povedal Valášek s tým, že po návrate na Slovensko týmto ľuďom ponúkli v rezorte najnižšie možné funkcie.

Toto podľa neho vedie k odchodom šikovných a žiadaných ľudí. Viacerí z diplomatov v tejto situácii pritom podľa Valáška tvrdia, že mali záujem na ministerstve zahraničia ostať.

"A odchádzajú len preto, že jasne pochopili, že dostávajú signál od ministra Blanára, že o ich služby nie je záujem," skonštatoval Valášek s tým, že Slovensko takto príde asi o "200 rokov skúseností".

Druhá vlna

Druhá vlna čistiek sa podľa Valáška týka asi 50 ľudí. "Na rozdiel od tej prvej vlny, toto budú čisté vyhadzovy," vyhlásil opozičný poslanec. Ako ďalej uviedol, rozhodnutiu prepustiť zamestnancov rezortu nepredchádzal žiadny personálny audit.

"Nejaké mená zamestnanci rezortu pod tlakom navrhli, ale vedenie sa, samozrejme, týchto návrhov nemusí držať," zdôraznil Valášek s tým, že k tejto čistke má prísť v najbližších dňoch.

Tieto kroky sa podľa poslanca nedajú ospravedlniť ani reformou, keďže sa žiadna neuskutočňuje, ani konsolidáciou, keďže rezort podobný počet ľudí od nástupu Blanára aj prijal. "Ministerstvo týmito čistkami nič neušetrí, v praxi len vymení skúsených ľudí za "svojich" ľudí," doplnil Valášek.

Stranícke a ideologické čistky

Expert progresívcov na zahraničnú politiku Peter Bátor čistky označil za stranícke a ideologické.

"To, čo počúvame z ministerstva, je, že mnohí z tých ľudí, ktorí na ten rezort už prišli alebo majú prísť, majú za sebou zaujímavú minulosť. Alebo majú nekritický pohľad na Rusko, alebo tam dokonca študovali," uviedol Bátor s tým, že rezort sa ideologicky mení.

Doplnil, že vie o prípadoch, keď slovenskí diplomati dostali inštrukcie, aby odchádzali z rokovaní, kde sa prijímajú rozhodnutia. "Alibisticky, aby sme tam neboli," dodal Bátor.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 18. október 2024

horoskopy na dnes piatok 18 oktober 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 18. október 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak ste niekomu sľúbili viac ako môžete splniť, radšej mu to otvorene povedzte. Lepšie je včas sa priznať, ako sa neskôr blamovať. Dokážte, že nie ste taký slaboch.

Býk 21.4. - 21.5.

Vytvoríte podmienky na harmonickú atmosféru pri vašom rodinnom krbe. Nepríjemné veci odložíte na neskôr. Partner vám za to bude vďačný.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Vaši najbližší vás konečne začnú chápať a podporia vaše rozhodnutie. Prežijete večer, ktorý splní všetky vaše predstavy. Niekto vám však bude chýbať.

Rak 22.6. - 22.7.

Vaše návrhy sa dnes stretnú zväčša so súhlasom okolia. Proti bude iba jedna osoba, na ktorú neplatia strohé argumenty, ale za všetkým hľadá hlbší zmysel. Skúste jej ho poskytnúť.




Všetky Horoskopy pre Piatok 18. október 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie