• Dnes je: Piatok 18. októbra 2024 meniny má Lukáš

Blanár absolvoval v sídle OSN viacero bilaterálnych stretnutí, rokoval aj s ruským ministrom zahraničia

Blanár absolvoval v sídle OSN viacero bilaterálnych stretnutí, rokoval aj s ruským ministrom zahraničia

Minister absolvoval rokovania s ministerskými partnermi a zúčastnil sa aj na vystúpení Petra Pellegriniho vo všeobecnej rozprave na 79.

26.9.2024 (SITA.sk) - Šéf rezortu diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) pokračuje v rokovaniach v USA. Ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že Blanár v stredu 25. septembra rokoval so šéfmi diplomacií zoskupenia štátov najväčších ekonomík sveta G20 pod vedením Brazílie ako predsedníckej krajiny. Stretnutie sa uskutočnilo v sídle Organizácie Spojených národov (OSN).

Minister absolvoval rokovania s ministerskými partnermi a zúčastnil sa aj na vystúpení prezidenta SR Petra Pellegriniho vo všeobecnej rozprave na 79. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Blanár sa zúčastnil aj na podujatí delegácie Európskej únie pri OSN k dodržiavaniu medzinárodného humanitárneho práva v ozbrojených konfliktoch.

Rokovanie so šéfom filipínskej diplomacie

Minister hovoril so šéfom filipínskej diplomacie Enriquem A. Manalom o posilnení ekonomickej diplomacie a tiež o otvorení nového zastúpenia SR v Manile. Filipínsky minister otvorenie nového slovenského veľvyslanectva uvítal. Hovorili tiež o zámere zintenzívniť spoluprácu.

"Kľúčovým predpokladom pre posilnenie našich vzťahov v hospodárskej oblasti je zároveň úprava zmlúv medzi Slovenskom a Filipínami v oblasti zamedzenia dvojitého zdanenia či o podpore a ochrane vzájomných investícií, ktorú chceme sfinalizovať. Rovnako máme záujem o zefektívnenie procesu získania pracovníkov na obsadenie dlhodobo neobsadených miest na slovenskom trhu," doplnil Blanár.

Posilnenie spolupráce s Kubou

O rokovanie Blanára požiadal aj kubánsky minister zahraničných vecí Bruno E. Rodríguez Parrilla. Témou bola ekonomická a humanitárna spolupráca.

"Kuba sa nachádza v náročnej ekonomickej situácii, preto SR poskytla prostredníctvom Svetového potravinového programu humanitárnu pomoc vo výške 200-tisíc eur. Už koncom októbra bude priamo na Kubu doručený aj náš príspevok, ktorým pomôžeme 60 tonami sušeného mlieka pre kubánske deti," povedal Blanár, ktorý hovoril aj o návšteve premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý plánuje pricestovať na Kubu s cieľom posilniť spoluprácu.

Blanár hovoril aj s Lavrovom

Minister Blanár sa stretol aj so šéfom diplomacie Ruskej federácie Sergejom Lavrovom. Blanár hovoril prioritne o slovenských záujmoch v oblasti energetickej bezpečnosti.

"Týka sa to jadrového paliva, dostupnej ropy a plynu. Záujmom SR je, aby boli zachované existujúce koridory pre ich tranzit napriek tomu, že pracujeme na diverzifikácii," priblížil minister, ktorý opätovne prezentoval svoj pohľad na konflikt na Ukrajine a pripomenul nevyhnutnosť hľadania mierového riešenia.

"Hovorili sme o rôznych mierových iniciatívach. Iba takto je možné dospieť k spravodlivému a trvalo udržateľnému mieru, ktorý by mali garantovať aj iné veľmoci. Namiesto eskalácie je potrebné sa vrátiť k dialógu a diplomatickým riešeniam na základe princípov Charty OSN, ktoré sú jedinou cestou, ako ukončiť násilie a utrpenie civilistov na oboch stranách," zdôraznil Blanár. S Lavrovom diskutovali aj o kandidatúre SR za nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN na roky 2028 – 2029.

Ďalšie rokovania

Blanár krátko diskutoval aj s indickým ministrom zahraničných vecí Subrahmanjamom Džajšankarom a tiež s ministrom zahraničných vecí Kórejskej republiky Cho Tae-yulom, s ktorým prebral podrobnosti pripravovanej cesty predsedu vlády SR Roberta Fica do Južnej Kórey.

Stretol sa aj s tuniským ministrom Mohamedom Ali Naftim, azerbajdžanským ministrom Džejhunom Bajramovom a zástupom generálneho tajomníka OSN pre boj proti terorizmu Vladimirom Voronkovom.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 17. október 2024

horoskopy na dnes stvrtok 17 oktober 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 17. október 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Stretnete sa s človekom, ku ktorému cítite veľké sympatie. Pomôže vás priviesť na lepšie myšlienky a prebudí u vás zmysel pre humor. Doprajte si trochu rozptýlenia.

Býk 21.4. - 21.5.

Z času na čas nezaškodí nejaká zmena. Pre vás to platí dvojnásobne, pretože stereotyp vás ubíja. Dnes budete mať príležitosť, ktorú by ste nemali nechať len tak. Treba len odvahu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Bude sa vám dariť, len nezabudnite na opatrné počínanie s deťmi, partnerom alebo spoločníkom. Vzniknutý konflikt by mohol mať rozsiahle následky.

Rak 22.6. - 22.7.

Daj sa do kontaktu s osobami, ktoré myslia rovnako ako vy. Spoločne môžete veľa dosiahnuť. Spontánne nápady vyžadujú neobyčajné riešenie. Netreba sa ničoho naľakať.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 17. október 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie