• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Biochemik Pavol Čekan upokojuje a súčasne vyzýva Slovákov, aby sa nebáli vakcíny AstraZeneca a dali sa ňou zaočkovať.

Biochemik Pavol Čekan upokojuje a súčasne vyzýva Slovákov, aby sa nebáli vakcíny AstraZeneca a dali sa ňou zaočkovať.

Každý deň, o ktorý odkladajú očkovanie ľudia, ktorí spĺňajú aktuálne vekové a iné podmienky, môže mať fatálne dôsledky.

Biochemik Pavol Čekan upokojuje a súčasne vyzýva Slovákov, aby sa nebáli vakcíny AstraZeneca a dali sa ňou zaočkovať.

Reagoval tak na vyše 450 ľudí, ktorí sa odhlásili z očkovania v košickom veľkokapacitnom centre po tom, ako sa objavili nepotvrdené správy o vedľajších účinkoch tejto vakcíny.

Dnes je už oficiálne potvrdené, že AstraZeneca je bezpečná a účinná a viacero krajín v tomto súvise obnovilo očkovanie.

Vakcína proti novému koronavírusu AstraZeneca od rovnomennej britsko švédskej firmy je bezpečná a účinná. Vo štvrtok to zdôraznila Európska agentúra pre lieky (EMA) a podotkla, že táto očkovacia látka nesúvisí s celkovým zvýšeným rizikom vzniku krvných zrazenín.

Očkovanie AstraZenecou totiž v poslednom období pozastavilo viacero krajín. Stalo sa tak po správach o výskyte krvných zrazenín u viacerých zaočkovaných osôb. Od dnešného dňa budú znovu očkovať AstraZenecou v Nemecku, pričom podobné oznámenia zverejnili aj Taliansko, Francúzsko či Slovinsko.

Vedec vyzýva ľudí, aby sa britskej vakcíny nebáli

Čekan sa domnieva, že každý odklad očkovania môže mať fatálne dôsledky. „Čas je totiž to, čo v boji s COVID-om nemáme. COVID nám nedá ani deň, ani minútu, keď si nás nájde, skúsi využiť svoju šancu. Nezahadzujme túto, dnes najefektívnejšiu cestu len na základe vedcami neoverených informácií. Skúsme sa obmedziť aj pri šírení informácií o úmrtiach, pri ktorých sa nepotvrdil súvis s vakcináciou. Pojmy ako „po vakcinácii“, zosnulý „bol predtým zaočkovaný“ by mali byť varovným signálom.


Zachovajme si chladnú hlavu. Pretože opak nás privádza do absurdnej situácie. Kým pred Vianocami sme túžobne čakali na moment spustenia očkovania, v čase vrcholiacej pandémie, kedy nám stále umierajú desiatky ľudí denne, aj kvôli titulkom ľudia odmietajú najefektívnejšiu ochranu pred COVID-om. Nie je to len prípad Košíc, ktorý rieši článok, ale aj v mojom okolí a tu na facebook-u stále chodia otázky k bezpečnosti tejto vakcíny,“ napísal vedec, ktorý vyvinul slovenský PCR test na covid-19.


ZACHOVAJME SI ZDRAVÝ ROZUM


To, čo sa deje okolo vakcíny AstraZeneca, je smutné až desivé. Hoci Európska lieková agentúra oficiálne zverejní výsledky overovania prípadov úmrtí na trombózu až zajtra, už jej včerajšie vyjadrenia ukazujú, že tam asi žiaden súvis nebude. To, čo tieto správy spôsobili, napríklad aj v Košiciach, je desivé. Odhlasovanie sa z očkovania je totiž v zúriacej pandémii najhoršie možné rozhodnutie.


Každý deň, o ktorý odkladajú očkovanie ľudia, ktorí spĺňajú aktuálne vekové a iné podmienky, môže mať fatálne dôsledky. Čas je totiž to, čo v boji s COVID-om nemáme. COVID nám nedá ani deň, ani minútu, keď si nás nájde, skúsi využiť svoju šancu. Nezahadzujme túto, dnes najefektívnejšiu, cestu len na základe vedcami neoverených informácií. Skúsme sa obmedziť aj pri šírení informácií o úmrtiach, pri ktorých sa nepotvrdil súvis s vakcináciou. Pojmy ako „po vakcinácii“, zosnulý „bol predtým zaočkovaný“ by mali byť varovným signálom.

Zachovajme si chladnú hlavu. Pretože opak nás privádza do absurdnej situácie. Kým pred Vianocami sme túžobne čakali na moment spustenia očkovania, v čase vrcholiacej pandémie, kedy nám stále umierajú desiatky ľudí denne, aj kvôli titulkom ľudia odmietajú najefektívnejšiu ochranu pred COVID-om. Nie je to len prípad Košíc, ktorý rieši článok, ale aj v mojom okolí a tu na facebook-u stále chodia otázky k bezpečnosti tejto vakcíny.


Vypnime na chvíľku náš hlad po fantastických titulkoch a senzačných a negatívnych správach. Skúste apelovať aj na vašich blízkych, ktorí majú možnosť sa zaočkovať aj touto vakcínou. Zabojujte o ich zdravie a možno aj život.

Facebook Pavol Čekan



Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie