• Dnes je: Nedeľa 28. apríla 2024 meniny má Jarmila

Bieloruský politický väzeň Vadzim Chrasko zomrel v trestaneckej kolónii na zápal pľúc, nedostal potrebnú lekársku pomoc

Bieloruský politický väzeň Vadzim Chrasko zomrel v trestaneckej kolónii na zápal pľúc, nedostal potrebnú lekársku pomoc

Vadzim Chrasko, ktorý zomrel vo veku 50 rokov, si odpykával trojročný trest za obvinenie z ponúkania darov opozičným skupinám.

15.1.2024 (SITA.sk) - Politický väzeň zomrel v bieloruskom väzení po tom, čo mu úrady neposkytli náležitú lekársku starostlivosť.

V pondelok to uviedla bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna, pričom v súvislosti s touto smrťou poukázala na kruté podmienky v bieloruských väzniciach.

Prosby o pomoc ignorovali

Vadzim Chrasko zomrel na zápal pľúc v trestaneckej kolónii neďaleko mesta Vitebsk na severovýchode krajiny po tom, čo sa väzenské orgány dlho zdráhali odviezť ho do nemocnice, ignorujúc jeho prosby o pomoc. Zomrel 9. januára, no trestanecká kolónia o jeho smrti informovala až teraz.

Chrasko, špecialista na informačné technológie, ktorý zomrel vo veku 50 rokov, si odpykával trojročný trest za obvinenie z ponúkania darov opozičným skupinám, ktoré úrady označili za „extrémistické“.

Politický aktivista Leanid Sudalenka po odpykaní trojročného trestu v tej istej trestaneckej kolónii pre agentúru AP povedal, že takmer zomrel, keď sa zariadením prehnal COVID-19.

Povedal, že on a ďalší politickí väzni museli nosiť na uniformách žltú značku, takže boli ľahko identifikovateľní pre dozorcov, ktorí ich podľa neho bežne šikanovali, zneužívali a ponižovali.

Zásah proti kritikom Lukašenka

Po sporných prezidentských voľbách v auguste 2020, v ktorých podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil dlhoročný líder Alexander Lukašenko a zabezpečil si už šiesty mandát, vypukli v Bielorusku rozsiahle protesty.

Bieloruská opozícia aj západní predstavitelia voľby označili za zmanipulované.

Úrady na demonštrácie reagovali tvrdým zásahom, pričom viac ako 35-tisíc ľudí zatkli a tisícky brutálne zbili. Zakázali tiež činnosť desiatok ľudskoprávnych organizácií a nezávislých médií.

Zásah proti kritikom vlády pokračuje dodnes a úrady sa zameriavajú na opozičných aktivistov, obhajcov práv i novinárov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 28. apríl 2024

horoskopy na dnes nedelu 28 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 28. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Iste otázky zostávajú naďalej nevyriešené. Dobre urobíte, ak dnes navrhnete stretnutie, na ktorom by ste veci podrobnejšie dohodli. Telefonicky sa všetko vybaviť nedá.

Býk 21.4. - 21.5.

Dávajte si pozor na nepremyslené slová ale predovšetkým na činy. V zamestnaní sa nemiešajte do vecí, ktoré sa vás priamo netýkajú.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Konajte rozvážne a premyslite si ďalšie kroky do budúcnosti. Nemyslite len na ťažkosti, mohli by ste prepadnúť pesimizmu. Vynechajte prácu s peniazmi!

Rak 22.6. - 22.7.

Vnútorný nepokoj vám dnes zabráni, aby ste sa zaoberali zložitými vecami. Porozmýšľajte, čo je dôvodom vášho znepokojenia, robte len bežné veci. Ani technická porucha sa nevylučuje.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 28. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie