• Dnes je: Piatok 26. apríla 2024 meniny má Jaroslava

Ako vnímajú Slováci premiéra Hegera? Voliči Fica aj Pellegriniho mu nefandia a má kladnejšie hodnotenia od žien

Ako vnímajú Slováci premiéra Hegera? Voliči Fica aj Pellegriniho mu nefandia a má kladnejšie hodnotenia od žien

Z regionálneho hľadiska má premiér najväčšiu podporu u ľudí žijúcich v Trnavskom kraji (59 percent).

3.6.2022 (Webnoviny.sk) - Eduarda Hegera (OĽaNO) vníma 50 percent voličov ako dobrého predsedu vlády. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry Ako pre reláciu Na hrane televízie Joj, ktorý sa konal od 10. do 16. mája na vzorke tisíc respondentov.

Účastníci prieskumu odpovedali na otázku: „Eduard Heger je už rok vo funkcii predsedu vlády. Je alebo nie je podľa vás Eduard Heger dobrým predsedom vlády – premiérom? Prečítam vám možnosti.“

Skôr dobrý premiér

Alternatívu, že Heger je určite dobrým premiérom si vybralo 15,1 percenta voličov, 34,9 percenta označilo možnosť, že je „skôr dobrým premiérom“.

Odpoveď, že Heger určite nie je dobrým predsedom vlády deklarovalo 26,3 percenta opýtaných a 19,9 percenta z nich si myslí, že Heger skôr nie je dobrým šéfom kabinetu. Zvyšných 3,8 percenta nevedelo alebo nechcelo na otázku odpovedať.

Neveria mu voliči niekoľkých strán

Spomedzi voličov jednotlivých politických strán má súčasný premiér najväčšiu podporu medzi voličmi hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (93 percent), hnutia Progresívne Slovensko a strany Sloboda a solidarita (obe zhodne okolo 82 percent). Nad 50 percent mal aj u priaznivcov Kresťanskodemokratického hnutia a Sme rodina.

Naopak, najmenšiu dôveru mu vyjadrili voliči strany Republika. Viac ako 91 percent z nich odpovedalo, že Heger určite nie je dobrým premiérom. Súčasnému šéfovi vládneho kabinetu neveria ani voliči strán Smer – sociálna demokracia, z ktorých mu verí sedem percent a Hlas – sociálna demokracia, z ktorých dôveru vyjadrilo 38 percent.

Kladnejšie hodnotenie od žien

Čo sa týka sociodemografických kategórií, tak vo väčšej miere má Heger kladné hodnotenie od žien než mužov, medzi mladšou vekovou kategóriou do 49 rokov, občanmi maďarskej národnosti a ľuďmi s vysokoškolským vzdelaním.

Z regionálneho hľadiska má premiér najväčšiu podporu u ľudí žijúcich v Trnavskom kraji (59 percent), Nitrianskom (52,6 percenta), Bratislavskom (52,4 percenta) a Banskobystrickom (52 percent) a najnižšiu dôveru u voličov z Trenčianskeho (44,6 percenta) a Žilinského kraja (40,9 percenta).

Heger nemá problém odvolať ktoréhokoľvek ministra a nepáčia sa mu odkazy medzi Sulíkom a Matovičom

Vzájomné odkazy medzi ministrami hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) a financií Igorom Matovičom (OĽaNO) sa premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) nepáčia.

„Nepáči sa mi to a nemyslím si, že je to správne. Občanom neposkytujeme vecné argumenty, ale ide sa do osobných útokov," reagoval. Zároveň uviedol, že ho zaujímajú výsledky a nemá problém odvolať žiadneho ministra. „Ja ich budem meniť, ak nebudú dosahovať výsledky. Nie je dobré sa takto správať,“ dodal Heger.

Minister Sulík dnes povedal, že minister Matovič by mal ísť z funkcie preč, ak ju nezvláda. Matovič totiž v diskusii Denníka N povedal, že koalícia sa na jeseň rozpadne, lebo sa nedokáže dohodnúť na štátnom rozpočte na budúci rok. Príčinou pádu vlády má byť, že SaS nebude súhlasiť so zvyšovaním daní. Minister Matovič následne označil vyjadrenia Sulíka, ktorý mal možno „desať, pätnásť dovoleniek v Dubaji", za drzosť.

Premiér konštatoval, že štátny rozpočet sa musí predložiť do 15. októbra a teraz sa o ňom rokuje. K téme zvyšovania daní povedal, že v programovom vyhlásení vlády nie je nikde napísané, že sa nebude zvyšovať žiadna daň. „Toto je jasné dané. Nie je pravda, že nebudeme zvyšovať dane, na tom sme sa nikdy ako koalícia nedohodli," uzavrel Heger.

Sulík radí Matovičovi, aby sa nad sebou zamyslel a ak nezvláda svoju funkciu, nech ide preč

Vyjadrenie ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), že zrejme nebude vedieť predložiť rozpočet na budúci rok, považuje minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) ako znak neschopnosti. „Mal by sa nad sebou zamyslieť, či by nemal zmeniť robotu," povedal po stredajšom rokovaní vlády Sulík.

Sulík zopakoval, že za stranu SaS nebudú súhlasiť s vyššími daňami a Matovičove kroky považujú za „hrubé primitívne vydieranie", keď najprv pretlačí miliardové výdavky s „fašistami" a následne informuje, že nevie zostaviť rozpočet. „My s týmto nesúhlasíme," povedal Sulík.


Ak Matovič dnes vie, že nevie zostaviť rozpočet, mal by sa podľa Sulíka modliť, aby prezidentka ten jeho balíček vrátila.


„Lebo tá miliarda bude v rozpočte chýbať," pokračoval Sulík s tým, že keď to Matovič nezvláda, mal by ísť od toho. Sulík zopakoval, že odmietajú vydieračské nátlakové praktiky a že vyššie dane sú pre SaS červenou líniou.

Je koalícia zrelá na rozpad? Heger nemá rovnaký názor ako Matovič

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) nemá obavy, že by súčasná vládna koalícia mala zaniknúť. Reagoval tak na výroky ministra financií a predsedu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviča, ktorý v pondelok 30. mája vyhlásil, že koalícia je zrelá na rozpad.

Matovič sa tiež vyjadril, že strana Sloboda a Solidarita (SaS) bude blokovať akékoľvek zvýšenie daní.


„Je to len jedna z ďalších výziev, ktorým budeme čeliť, ale zvládneme to tak, ako aj všetko ostatné. Čaká nás diskusia o tom, ako nastaviť rozpočet tak, aby zohľadňoval tie potreby, ktoré Slovensko má," povedal. Dodal, že každý koaličný partner by sa mal snažiť o to, aby sa nakoniec dospelo k dohode.

Pellegrini hovorí o vytvorenej temnej koalícii a v referende chce iba jedinú otázku

Opozičná strana Hlas-sociálna demokracia (Hlas-SD) vyzýva ostatné politické strany, aby sa ďalšia petícia sústredila na jedinú otázku súvisiacu s referendom o predčasných voľbách. Na tlačovej besede to v pondelok povedal predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.


Podľa neho by sa pri jednom referende vybavila zmena ústavy a aj ukončenie mandátu tejto vlády a vypísanie predčasných volieb. Pellegrini hovorí, že by sa nemali do referenda vnášať ďalšie ideologické otázky, ktoré by mohli odradiť ľudí od účasti. Hlas-SD chce tento týždeň o téme referenda rokovať so stranou Smer – sociálna demokracia.

Vytvorenie temnej koalície

Šéf Hlasu-SD povedal, že politická mapa sa minulý týždeň dramaticky zmenila a na Slovensku sme boli svedkami vytvorenia „temnej koalície“, keď časť súčasnej koalície úzko spolupracovala „s fašistami a s ĽSNS“. Podľa Pellegriniho spolupracovali dvakrát.

Prvý raz pri schvaľovaní balíčka pomoci pre rodiny a druhý raz pri hlasovaní o novom predsedovi Najvyššieho kontrolného úradu, ktorým sa stal Ľubomír Andrassy, ktorý „s opozíciou nemá nič spoločné“.

Matovič si robí vlastné pieskovisko

Pellegrini zdôraznil, že o referende má zmysel hovoriť, hoci by súčasná vláda mala skončiť len niekoľko mesiacov skôr pred riadnymi voľbami. Tie by sa mali uskutočniť niekedy vo februári 2024.


Ako uviedol predseda Hlasu-SD, minister financií Igor Matovič (OĽaNO) si robí zo Slovenska „vlastné pieskovisko“, keď jeden deň je ministrom zdravotníctva, druhý deň ministrom školstva a premiér Eduard Heger (OĽaNO) je len „jeho poskok“, ktorý sa v zásadných otázkach nevie ozvať.

Tisícky vyzbieraných podpisov

Opozícia vlani vyzbierala takmer 600-tisíc podpisov za referendum o predčasných voľbách. Ústavný súd po tom, čo sa naň obránila prezidentka Zuzana Čaputová, rozhodol, že referendová otázka o predčasných voľbách nie je v súlade s ústavou.

Následne hlava štátu oznámila, že referendum o skrátení volebného obdobia vyhlási, ak parlament v tejto veci zmení ústavu a požiada o jeho vyhlásenie.

Neschválili Svrčekovu iniciatívu

Tento rok v januári predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zvolal okrúhly stôl strán k téme referenda o skrátení volebného obdobia. Z koalície sa na ňom však zúčastnil len on.


V polovici februára tohto roka poslanec Sme rodina Miloš Svrček navrhol zmeniť ústavu tak, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie parlamentu ústavným zákonom alebo referendom. Jeho legislatívnu iniciatívu však parlament neschválil.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 25. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 25 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 25. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Buďte opatrní, dnešné úlohy budú veľkým náporom na vaše nervy. Vyvrcholia prejavy túžby po nezávislosti. Niekto vám pripomenie zásady spoločenského správania sa.

Býk 21.4. - 21.5.

Využite konečne služby priateľov. Mnohí by vám radi pomohli. Doprajte partnerovi viac voľnosti. Môže sa stať, že stratí radosť zo spolunažívania.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Aj keď ste v dobrej kondícii, nečakajte nič mimoriadne. Môžete sa zapliesť do ľúbostnej aféry. Aby vás však neprekvapili problémy v rodine.

Rak 22.6. - 22.7.

Buďte opatrní, niekto sa vás pokúsi oklamať. Nedajte sa nahovoriť od priateľov na akciu, ktorá sa vám nepozdáva. Vaša intuícia vás neklame.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 25. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie