• Dnes je: Nedeľa 29. septembra 2024 meniny má Michal, Michaela

Aj tí najchudobnejší potrebujú šancu na úspešný život, Drucker kritizuje vyjadrenia Kosovej o Rómoch (video)

Aj tí najchudobnejší potrebujú šancu na úspešný život, Drucker kritizuje vyjadrenia Kosovej o Rómoch (video)

Minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker a poslankyňa PS Ingrid Kosová

Minister školstva Tomáš Drucker obviňuje poslankyňu za Progresívne Slovensko Ingrid Kosovú z nevhodných vyjadrení o Rómoch na zasadnutí Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Na sociálnej sieti zverejnil video z rokovania výboru. V ňom sa Kosová najprv pýta, či porovnávajú maďarské a rusínske školy s rómskymi.

„Fajn, keby vznikla nejaká rómska národnostná škola, ako je napríklad v Budapešti, kde je stredná rómska trieda, kde tí ľudia majú naozaj rómsku identitu, ako napríklad ja, a ja som do takej školy chodila, prečo nie?“ hovorí poslankyňa vo videu.

Vylúčené komunity

„Ale tu hovoríme o vylúčených komunitách, o ľuďoch, ktorí nemajú zväčša ani základné vzdelanie, ktorí vám podpíšu aj to, že sú z Marsu, hocičo,“ pokračovala. V tomto bode sa ju jeden z prítomných usiloval prerušiť, Kosová ale pokračovala.

„Ale sú to takí ľudia, že nemajú jednoducho dostatočnú kognitívnu schopnosť na to, aby dokázali zhodnotiť, či sa naozaj jedná o najlepší záujem u dieťaťa. To si nebudeme klamať. Je to jednoducho tak,“ vyjadrila sa.

Šanca na úspešný život

Drucker je toho názoru, že Kosovej vyjadrenia odhaľujú to, ako zmýšľa o ľuďoch z marginalizovaných komunít. Občanom z týchto komunít podľa ministra nepomôže, ak budú degradovaní na úroveň ľudí druhej triedy.

„Aj tí najchudobnejší potrebujú reálnu šancu na úspešný život aj prostredníctvom kvalitného vzdelávania, a na ministerstve sa snažíme o to, aby sme im ho poskytli. Politici, ktorí sa v ich mene rozhorčujú, ale potom sa o nich vyjadrujú takýmto spôsobom, marginalizovaným komunitám vôbec nepomôžu. Ale stále verím, že to tak nemyslela,“ uzavrel.

Fakty vytrhnuté z kontextu

Agentúra SITA sa so žiadosťou o stanovisko k situácii obrátila aj na poslankyňu Kosovú.

„Tomáš Drucker sa od svojich koaličných partnerov veľa naučil. Napríklad účelovo zostrihať video z výboru a vytrhnúť fakty z kontextu. Len škoda, že sa rokovania výboru nezúčastnil, hoci sme ho pozvali. Možno by mal lepší prehľad, o čom bola reč,“ reagovala Kosová na slová ministra školstva.

Drucker sa podľa nej mal zúčastniť na výbore, a to preto, aby vysvetlil zámer svojho rezortu urobiť zo segregovanej školy v Rakúsoch (okres Kežmarok) národnostnú školu. Poslankyňa to označila za prehlbovanie segregácie a jej legitimizáciu.

Iniciatíva zhora

Kosová vysvetlila, že medzi podmienky vzniku národnostných škôl patrí i to, že musia vzísť z iniciatívy rómskej národnostnej menšiny a rodičov rómskych detí. Upozornila ale, že v tomto prípade prichádza iniciatíva zhora, konkrétne od starostky obce Rakúsy.

„Argument, že je zástupkyňou všetkých občanov v obci, a teda môže rozhodovať v mene Rómov, je smiešny,“ myslí si Kosová. Za sporné označila aj získanie informovaného súhlasu od rodičov detí pochádzajúcich z marginalizovaných a vylúčených komunít.

Manipulovanie najzraniteľnejších

„V minulosti sme boli opakovane svedkami manipulovania a kupovania si najzraniteľnejších. Okrem toho aj Európsky súd pre ľudské práva viackrát vyjadril pochybnosti, či rodičia vôbec informovaný súhlas udelili, ak im nikto nevysvetlil riziká a nemali komplexné informácie, aby sa mohli zodpovedne rozhodnúť. To sa však už do videa (tomáša Druckera, pozn. SITA) z pochopiteľných dôvodov nedostalo,“ vyjadrila sa. Podľa Kosovej by mal Drucker projekt zastaviť, ak je profesionál.

„Bez ohľadu na zbytočný útok pána ministra moja ponuka spolupráce na efektívnych riešeniach odstraňovania desegregácie stále platí,“ uzavrela.

Vznik rómskej národnostnej školy

V obci Rakúsy pri Kežmarku by mala vzniknúť pilotná rómska národnostná škola. Podľa ministerstva školstva predstavuje projekt významný krok k podpore skvalitnenia rómskeho národnostného školstva na Slovensku.

Spolu s obcou Rakúsy, Prešovská univerzita v Prešove a Asociácia škôl s vyučovaním rómskeho jazyka rezort podpísal za účelom zriadenia školy memorandum o spolupráci. Cieľom je zmeniť súčasný stav a vytvoriť podmienky pre vzdelávanie v materinskom jazyku Rómov.

Boj proti segregácii

Pilotná základná škola v obci Rakúsy by mala umožniť rómskym deťom nielen vzdelávanie v ich materinskom jazyku, ale má ambíciu prispievať aj k boju proti segregácii. Kosová zriadenie pilotnej rómskej školy v Rakúsoch opakovane kritizovala, označila ho za legitimizáciu segregácie, a tiež ho považuje za snahu vyhnúť sa pokute od EÚ.

„De facto sa ním akceptuje vytváranie takzvaných národnostných škôl všade, kde je väčšinová populácia rómskeho pôvodu, čo umožní samospráve stavať školu v tesnej blízkosti osady. To je dnes zakázané,” uviedla na margo podpísaného memoranda a podotkla, že zároveň umožňuje zákaz obísť a deklaruje pri tom, že tento postup je v súlade s princípmi desegregácie.

Nezodpovedné tvrdenia

Rezort školstva sa voči Kosovej tvrdeniam dôrazne ohradil, označil ich za nezodpovedné a neúctivé voči národnostným menšinám na Slovensku. Ministerstvo upozornilo i na to, že vlani v decembri predstavilo komplexný projekt desegregácie, ktorý postupne napĺňa.

Podpora vzniku tejto školy je podľa ministra systémovým krokom. Rezort zdôraznil, že ide o pilotný projekt, ktorý sa bude kreovať postupne a výsledky budú priebežne overované.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Sobotu 28. september 2024

horoskopy na dnes sobotu 28 september 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Sobotu 28. september 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Skôr ako sa niekomu zaviažete, dobre si všetko premyslite a pozisťujte, čo sa dá. Neskôr sa budete márne vyhovárať, že ste nemali dosť informácií. Opatrnosť je matkou múdrosti.

Býk 21.4. - 21.5.

Máte výnimočnú možnosť presadiť sa v tvrdej konkurencii. Vďaka známostiam a vašej usilovnosti by ste mohli zlepšiť vaše pracovné postavenie.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes máte možnosť vrátiť staré dlžoby a vybaviť finančné záležitosti, ktoré ste považovali za stratené. Zažijete veselú príhodu pri ceste domov.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes zaznamenáte úspech skoro v každej oblasti vašej práce. Nesnažte sa však rozvíjať nové činnosti, nemuseli by ste ich zvládnuť. Dávajte pozor na cestách.




Všetky Horoskopy pre Sobotu 28. september 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie