• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

5 tipov, vďaka ktorým bude výber projektu domu malina

5 tipov, vďaka ktorým bude výber projektu domu malina

Chystáte sa na stavbu vysnívaného domu? Výber projektu vášho nového hniezdočka predstavuje jednu z najzodpovednejších úloh na ceste za novým bývaním.

Predsa len, od toho, ako si teraz vyberiete, závisí to, ako pohodlne sa vám bude v budúcnosti bývať.

A k dispozícií je také množstvo rôznych projektov. Podľa čoho teda vybrať ten pravý?

1. Dispozícia – spíšte si dispozičné požiadavky, ktoré by mal váš dom spĺňať

Aké miestnosti by mal mať váš nový dom a koľko izieb budete potrebovať? Stačí vám spálňa a jedna detská izba, alebo naopak potrebujete tri detské izby, pracovňu, ateliér, šatník, špajzu…? Mala by mať každá izba vlastnú kúpeľňu alebo postačí jedna spoločná? Bude WC spojené s kúpeľňou alebo samostatné?


Počet izieb v dome a ich druh závisí od počtu osôb, ktoré budú v dome bývať a ich preferencií. Kým niekomu pre dve deti stačí jedna izba, iný preferuje samostatnú izbu pre každé dieťa. Niekto si spraví pracovný kútik v spálni či obývačke, druhý potrebuje samostatnú miestnosť s dostatkom súkromia.


V prípade, ak vám stačí menší počet miestností, bude pre vás ideálny aj malý bungalov. Naopak, poschodové domy ľahko uspokoja aj tie náročnejšie dispozičné požiadavky a to aj v prípade menšieho pozemku.

2. Veľkosť a tvar – zohľadnite vaše potreby, ale aj terén, tvar pozemku či územné rozhodnutie

Veľkosť domu ovplyvňujú nielen vaše požiadavky na jeho dispozíciu, ale aj rozloha, terén pozemku a prípadne územné rozhodnutie vzťahujúce sa na daný pozemok. V prípade, ak ešte nemáte vybraný pozemok, alebo je pozemok dostatočne veľký, prispôsobenie pozemku vybranému projektu nebude žiadny problém.


Ak je však váš pozemok malý, alebo atypický, výber projektu domu je potrebné prispôsobiť pozemku. V prípade malého pozemku, bude napríklad omnoho výhodnejšie vybrať si poschodový dom, ako bungalov, ktorý v tomto prípade zaberie takmer celý pozemok.


Projekty domov sú navrhované tak, aby z nich bolo možné vybrať vhodný typ domu pre každý pozemok. V prípade špecifického pozemku sa preto zamerajte na ponuku projektov domov, ktorá je určená do príslušného prostredia.


Tvar, ale aj celkovú dispozíciu domu ovplyvňuje aj strecha. Kým rovná strecha, neovplyvní dispozičné riešenie izieb na vrchnom poschodí, v prípade šikmej strechy je pri zariaďovaní podkrovných izieb zohľadniť aj túto skutočnosť. Územné rozhodnutie mesta či obce môže zas určovať požiadavky na výšku domu, tvar a farbu strechy či stavebnú čiaru.

3. Cena - stanovte si reálnu čiastku, ktorú môžete investovať do stavby domu

Nebudeme si klamať - pre väčšinu je cena jedným z hlavných rozhodovacích faktorov pri výbere projektu domu. Predtým, ako sa začnete obzerať po projekte domu si stanovte reálnu čiastku, ktorú môžete do projektu investovať.

Nezabudnite, že samotný projekt bude len časť investície. Okrem ceny projektu, nákladov na stavbu domu a jeho zariadenie, musíte počítať aj s nákladmi na úpravu pozemku a oplotenie. Pri výbere projektu domu preto berte do úvahy vaše finančné možnosti a nezabudnite zohľadniť všetky potrebné náklady. Myslite aj na finančnú rezervu na nečakané výdaje.


Pri kúpe projektu si dajte pozor na pojmy ako predpokladaná alebo orientačná cena. Uprednostnite radšej garanciu ceny.

4. Miera súkromia - zohľadnite orientáciu okien či terasy vzhľadom na pôdorys susedného domu

Vyžadujete maximálne súkromie a pokoj? V tom prípade sa vyhnite veľkým preskleným oknám či terase smerom k susedom. V niektorých prípadoch na základe stavebného zákona budete dokonca na umiestnenie okien smerom k susedom potrebovať aj ich súhlas.

V prípade ak túžite po maximálnej miere súkromia rozhliadnite sa po projektoch domov v tvare písmena U.


5.Domček podľa vašich predstáv - stanovte si vopred kompromisy, ktoré ste pri katalógových domoch ešte ochotní akceptovať


Samozrejme, každý projekt domu má svoje výhody a nevýhody. V prípade typizovaných projektov domov sa bez menších kompromisov obídete len sťažka. No výber projektov je tak pestrý, že je takmer nemožné, aby ste si v prípade malého prižmúrenia očí nenašli ten pravý pre seba. Zamyslite sa preto vopred, či vám bude daný projekt vyhovovať aj s odstupom rokov a určite si kompromisy, ktoré ste ochotní akceptovať.


S pomocou našich tipov si určite vyberiete niekoľko projektov, ktoré postúpia do užšieho výberu. Následne si z nich už stačí len vybrať svojho vytúženého favorita a ste opäť o krôčik bližšie k svojmu novému bývaniu. Nerozhodujte sa v tomto prípade však len srdcom (pekný vzhľad), ale aj rozumom (funkčnosť domu). Len vďaka ich skĺbeniu totiž možno vybrať ideálny dom, ktorý vám bude slúžiť dlhé roky.



Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie