• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Zelenskyj zľahčuje stiahnutie ukrajinských vojakov z Avdijivky, poukázal na inú vec

Zelenskyj zľahčuje stiahnutie ukrajinských vojakov z Avdijivky, poukázal na inú vec

Zaznelo to v upútavke na Zelenského rozhovor pre Fox News, ktorý má byť odvysielaný vo štvrtok.

22.2.2024 (SITA.sk) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa snaží nepripisovať prílišný význam tomu, že ukrajinskí vojaci museli ustúpiť z mesta Avdijivka v Doneckej oblasti, ktoré následne obsadili ruské sily.

Ako referuje britský web The Guardian, zaznelo to v upútavke na Zelenského rozhovor pre Fox News, ktorý má byť odvysielaný vo štvrtok.

Poukázal na omnoho väčšie úspechy

Ruskí okupanti niekoľko mesiacov „búšili“ do Avdijivky, ktorá pre nich predstavuje najvýznamnejší územný zisk za takmer rok. Namiesto toho Zelenskyj poukázal na omnoho väčšie úspechy ukrajinskej strany v skorších fázach vojny, predovšetkým v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.

„Počas týchto dvoch rokov sme získali späť časť Charkovskej oblasti. Teraz sme v tejto oblasti... A odblokovali sme Čierne more. Sú tam obilné cesty a zničili sme veľa lodí ruskej flotily,“ povedal Zelenskyj. „To je to, čo sme robili počas dvoch rokov. A čo dokázali oni? Len toto jedno miesto. Ale za akú cenu?“

Spomalenie pomoci od Západu

Zelenskyj tiež vyjadril nespokojnosť so spomalením západnej pomoci bez toho, aby spomenul Spojené štáty. „Musíme byť rýchlejší. To znamená odstrániť všetku byrokraciu. Inak nebudeme mať žiadnu šancu,“ povedal ukrajinský líder.

Ruské veľvyslanectvo v Bratislave naďalej šíri dezinformácie, publikovalo nepodložené informácie o údajných mučiarňach na Ukrajine

Ruské veľvyslanectvo v Bratislave naďalej šíri dezinformácie. Tvrdí to zakladateľ webu Hoaxy a podvody a bývalý prispievateľ profilu na sociálnej sieti Hoaxy a podvody – Polícia SR David Púchovský.

Šírenie nepodložených informácií

Informoval, že veľvyslanectvo v stredu publikovalo ničím nepodloženú informáciu o údajných mučiarniach na Ukrajine. Zároveň upozornil, že ruská ambasáda informuje o organizácii Svetového festivalu mládeže v ruskom Soči v marci tohto roku. Na svojej stránke uvádza, že jej cieľom je spojiť najprogresívnejších mladých ľudí na svete.

„Žiadne slovenské štátne inštitúcie doposiaľ na tieto statusy nereagovali. Podobné ticho nastalo aj po smrti opozičného lídra Alexeia Navaľnyjho," uviedol Púchovský.

Manipulácia a propaganda Ruska

Ten preňho platí do všetkých krajín schengenského priestoru do roku 2025 pre podozrenie zo špionáže a šírenia ruskej propagandy. Púchovský informuje, že Sviridov vo svojom článku uvádza niekoľko výrokov, ktoré sú priamym hybridným pôsobením Ruska.

„Nepodarilo sa zrušiť všetko ruské na Slovensku, slovenská mládež má naďalej blahovoľný vzťah k našej krajine," povedal hovorca ambasády v SR. Púchovský tvrdí, že ide o vykreslenie Ruska ako obete, ako niekoho cenzurovaného. Sviridov v článku uvádza, že „na Slovensku sa väčšina voličov vo voľbách v podstate vyslovila za normálne vzťahy s Ruskom". Puchovský oponuje a tvrdí, že ide o dezinformáciu.

„Takáto otázka nebola súčasťou volieb, ani neodráža názorový postoj voličov koaličných strán, ide o hrubú manipuláciu a propagandu, ktorá normalizuje súčasné konanie Ruska na Ukrajine," dodáva Púchovský.

Ruský novinár v článku taktiež píše, že v propagovaní festivalu sa angažuje bývalý politik Ján Čarnogurský, ktorý bol Sviridovým advokátom, a bývalý politický kandidát Tomáš Špaček, ktorý patril k najvirálnejším šíriteľom ruskej propagandy.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie