• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Zelenskyj sľúbil oslobodenie okupovaných miest. Ukrajinci podľa jeho slov nenapádajú, ale oslobodzujú

Zelenskyj sľúbil oslobodenie okupovaných miest. Ukrajinci podľa jeho slov nenapádajú, ale oslobodzujú

Každému z miest poprial rýchle víťazstvo.

24.9.2023 (SITA.sk) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sľúbil, že dočasne okupované mestá Mariupoľ v Doneckej oblasti a Melitopoľ v Zaporižžskej oblasti budú oslobodené.

Zelenskyj tak učinil prostredníctvom Telegramu, pričom pripomenul, že počas tohto víkendu si pripomína svoj sviatok až 17 ukrajinských miest.

„Na každom človeku nám záleží. A každé mesto je pre nás dôležité. Hranica medzi Ukrajinou a Ruskom nie je len jasne viditeľnou štátnou hranicou na politickej mape, ale aj hranicou v dušiach ľudí. Ukrajinci neničia, ale obnovujú. Nenapádajú, ale oslobodzujú. Nepreberajú to, čo im nepatrí, ale berú späť to, čo je ich. Mariupoľ bude žiť na Ukrajine. Oslobodíme Melitopoľ. Každému z našich miest prajem rýchle víťazstvo! Robíme pre to všetko!“ poznamenal Zelenskyj.

OSN je v súvislosti s vojnou neefektívna, podľa Zelenského je schopná urobiť viac

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vystúpil pred Bezpečnostnou radou Organizácie Spojených národov (BR OSN).

574 dní vojny

Prítomným predstaviteľom pripomenul, že už je to 574 dní „bolesti, strát a bojov“ od začiatku ruskej invázie Ukrajiny, pričom ruské činy si vyžiadali životy desiatok tisíc ľudí a premenili milióny ďalších na utečencov. Na svojej webstránke o tom informuje denník The Guardian.

Zelenskyj tiež poznamenal, že ľudia a vlády stratili dôveru v schopnosť a ochotu OSN brániť suverénne hranice. Štáty podľa neho vytvárajú nové aliancie mimo OSN pre to, ako organizácia rieši vojnu na Ukrajine. OSN je „neefektívna“, povedal s tým, že je však „schopná urobiť viac“. Je ale potrebné reformovať ju, a to nielen v Bezpečnostnej rade.

Porušenie charty OSN

Ukrajinský líder je podľa jeho slov vďačný všetkým krajinám, ktoré uznali ruskú agresiu za porušenie charty OSN, pre Rusko sa tým však v OSN „nič nezmenilo“. Ako ďalej povedal, vďaka ruskému právu veta v Bezpečnostnej rade sa organizácia ocitla „v patovej situácii vo veciach agresie“.

Súčasný systém znamená, že ďalší členovia OSN majú menší vplyv ako je moc ruského veta. Valné zhromaždenie OSN by podľa Zelenského malo dostať skutočnú právomoc prekonať veto, keď ktorýkoľvek člen prejaví agresiu. V prípade dvoch tretín hlasov odrážajúcich vôľu národov z Ázie, Afriky, Európy, oboch Amerík a Tichomoria by veto mohlo byť prekonané.

Miliardy ľudí bez zástupcu

„Bohužiaľ, toto miesto v Bezpečnostnej rade, ktoré Rusko okupuje nelegálne,“ obsadili „klamári, ktorých úlohou je zastierať agresiu a genocídu“, ktorú Rusko na Ukrajine pácha, vyhlásil Zelenskyj. Ukrajina podľa neho považuje za „nespravodlivé", keď miliardy ľudí nemajú stáleho zástupcu v Bezpečnostnej rade, zatiaľ čo Rusko áno.

Vyzval, aby „africká jednota" mala v Bezpečnostnej rade stále miesto a aby si Ázia zaslúžila širšie stále zastúpenie. Nemecko by podľa neho malo mať tiež miesto medzi stálymi členmi rady a aj tichomorské štáty.

Rečnenie ukrajinských predstaviteľov

Na zasadnutí BR OSN bude rečniť aj ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Už pred jeho príchodom ruský zástupca v OSN Vasilij Nebenzia spustil útok na rozhodnutie nechať rečniť Zelenského, píše agentúra AP.

Vyhlásil, že albánsky prezident Edi Rama, ktorý tento mesiac predsedá Bezpečnostnej rade, chce zo zasadnutia urobiť „šou jedného muža“ a nebude to nič iné len predstavenie, čím odkazoval na hereckú kariéru Zelenského. Rama na to odpovedal, že „toto nie je špeciálna operácia albánskeho predsedníctva“, čím zas narážal na výraz, ktorým Rusko označuje svoju inváziu na Ukrajine.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie