• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Za odvysielaním prejavu Zelenského v televízii na okupovanom Kryme bola ukrajinská rozviedka

Za odvysielaním prejavu Zelenského v televízii na okupovanom Kryme bola ukrajinská rozviedka

Odvysielanie prejavu na Rusmi okupovanom Kryme bolo súčasťou opatrení na obnovenie ukrajinskej suverenity.

1.12.2023 (SITA.sk) - Za odvysielaním prejavu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v televízii na Rusmi okupovanom polostrove Krym bola ukrajinská spravodajská služba.

Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na zdroj v prostredí rozviedky. Podľa spomenutého zdroja bolo odvysielanie prejavu súčasťou súboru opatrení na obnovenie ukrajinskej suverenity nad okupovaným polostrovom.

Všetky kanály IPTV na okupovanom Kryme vysielali vo štvrtok prejav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, šéfa obranného spravodajstva Kyryla Budanova a vrchného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného.

Obyvatelia si to všimli približne o 21:30 miestneho času. Po chvíli si to uvedomili aj Rusi, ktorí vysielanie vypli a nahradili ho čiernou obrazovkou.

Ruský vojak si zaobstaral úmrtný list, aby sa vyhol návratu do bojov na Ukrajine. Skončil odsúdený na päť rokov väzenia

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) identifikovala ruského veliteľa, ktorý v marci minulého roka vydal rozkaz na zabitie najmenej štyroch ukrajinských civilistov v meste Buča v Kyjevskej oblasti. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na piatkové vyhlásenie SBU.

Operácie proti miestnym obyvateľom

Podplukovník Alexander Dosiagajev, veliteľ 2. práporu 104. pluku 76. výsadkovej divízie ruských vzdušno-výsadkových síl, bol nasadený v Buči na začiatku invázie. Neskôr ho za službu na Ukrajine vyznamenali medailou „Hrdina Ruska“.

Počas svojho pôsobenia v Buči Dosiagajev nariadil jednotkám, ktorým velil, aby sa zapojili do operácií proti miestnemu obyvateľstvu, ktorých cieľom bolo zabrániť prípadnému odporu, ako aj zastrašiť obyvateľov. Pri jednej z takýchto akcií Dosiagajev nariadil svojim jednotkám, aby zastrelili štyroch civilistov, keď prechádzali okolo.

Overovanie možnej smrti

Dosiagajeva, ktorý bol údajne zabitý v máji minulého roka, vyšetrujú pre porušenie zákonov vojny a vraždy. SBU tvrdí, že informácie o jeho možnej smrti sa overujú, no aj keby boli pravdivé, vyšetrovaniu by to nebránilo.

Kremeľ však popiera akúkoľvek účasť na masovom zabíjaní civilistov a naďalej opakuje nepodložené tvrdenia, že obrázky mŕtvych civilistov sú falošné.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie