• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Vodiči sa sťažujú na zdržanie na horskom priechode Vernár, cestári vidia problém v kamiónoch a nedisciplinovaných šoféroch

Vodiči sa sťažujú na zdržanie na horskom priechode Vernár, cestári vidia problém v kamiónoch a nedisciplinovaných šoféroch

V súčasnosti dopravu v mieste stavby riadia podľa hovorkyne tri súpravy semaforov.

Na horskom priechode Vernár naďalej pokračujú práce na obnove cesty prvej triedy I/66, sprevádzajú ju viaceré dopravné obmedzenia.

Vodiči v dopravnom servise na sociálnej sieti sa už niekoľko dní sťažujú na zdržania na jednom zo semaforov, v niektorých prípadoch aj takmer hodinové, ako aj na jeho nastavenie.

Nedisciplinovaní vodiči

Podľa hovorkyne Slovenskej správy ciest (SSC) Jany Lukáčovej je cestná svetelná signalizácia nastavená správne. Ako uviedla pre agentúru SITA, problém vzniká vtedy, ak nedisciplinovaní vodiči aj po naskočení červenej vchádzajú na trasu a nestihnú z nej vyjsť, keď už v opačnom smere idú autá na zelenú.

Ďalším problémom sú podľa hovorkyne SSC vodiči kamiónov s dĺžkou nad 10 metrov, ktorí nerešpektujú dočasné dopravné značenie. Ich pohyb je v rekonštruovanom úseku úplne vylúčený, a to zo všetkých smerov, teda Stratenej, Telgártu, Popradu a Hranovnice.

„Ak by vodiči kamiónovej dopravy rešpektovali dočasné dopravné značenia, k zdržaniam na ceste I/66 v úseku horského prechodu Vernár by nedochádzalo. Faktom je, že ak sa stretnú dve nákladné autá, vzniká zdržanie aj na niekoľko desiatok minút,“ poznamenala Lukáčová.

Tri súpravy semaforov

V súčasnosti dopravu v mieste stavby riadia podľa hovorkyne tri súpravy semaforov.

„Dve sú umiestené na kopci a jedna v obci Vernár. Počet semaforov sa môže meniť podľa druhu prác, ktoré sa aktuálne realizujú,“ ozrejmila.

Maximálne úsilie

Slovenská správa ciest však podľa jej slov vyvíja maximálne úsilie, aby bol horský priechod Vernár dokončený v plánovanom termíne do novembra 2024.

„Práce idú podľa plánu, no nemožno ich vykonávať bez spomínaných obmedzení, a preto vodiči musia byť trpezliví a pri prejazde horským prechodom s nimi rátať,“ dodala.

S rekonštrukciou cesty v rámci projektu modernizácie cesty začali vlani v apríli. Zahŕňa úsek v dĺžke 8,3 kilometra od hranice Prešovského kraja až za obec Vernár. Ide na ňu takmer 17,5 milióna eur s DPH. Vozovka v danom úseku už bola vplyvom dopravnej záťaže či klimatických podmienok opotrebovaná.

Okrem jej výmeny je zámerom projektu úprava šírkových pomerov či vybudovanie spomínaného chodníka pre Vernár, nových priechodov a zastávky s osvetlením. Počíta sa tiež so zabezpečením skál, aby nepadali na cestu, rovnako s informačným systémom.

Slovenská správa ciest plánuje modernizáciu aj ďalšieho nadväzujúceho úseku cesty s dĺžkou takmer 8,3 kilometra. Ten sa nachádza prevažne v katastrálnom území obce Hranovnica.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie