• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Vláda poskytne samosprávam bezúročné pôžičky, vyhradila im takmer dvesto miliónov eur

Vláda poskytne samosprávam bezúročné pôžičky, vyhradila im takmer dvesto miliónov eur

Dôvodom je, že samosprávy prišli pre pandémiu koronavírusu o príjmy z daní fyzických osôb.

12.8.2020 (Webnoviny.sk) - Vláda vyhradila na poskytnutie bezúročných pôžičiek samosprávam takmer 200 miliónov eur. Vyplýva to z materiálu z dielne Ministerstva financií SR (MF SR), ktorý dnes schválila Vláda SR na svojom zasadnutí.

Viac o téme: Koronavírus

Samosprávy prišli o príjmy pre pandémiu koronavírusu. Pôžičky sa budú poskytovať na základe žiadosti obce alebo vyššieho územného celku maximálne do výšky výpadku dane z príjmov fyzických osôb za rok 2020.

Hospodárenie samospráv ovplyvnil koronavírus

MF SR v dokumente konštatuje, že hospodárenie samospráv „zásadne a negatívne“ ovplyvnila pandémia.

„Výpadok dane z príjmov fyzických osôb oproti schválenému rozpočtu verejnej správy na rok 2020 predstavuje u obcí sumu 121 527 eur a u vyšších územných celkov sumu 52 075 eur podľa prognózy Ministerstva financií Slovenskej republiky za jún 2020,“ uvádza sa v materiáli.

Vzhľadom na deklarovanú vážnosť situácie sa preto vláda rozhodla kompenzovať výpadok príjmov subjektom územnej samosprávy.

Finančná výpomoc sa poskytne na základe žiadosti, a to maximálne do výšky výpadku dane z príjmov fyzických osôb za rok 2020 podľa prognózy MF SR z júna 2020.

Pôžička má sedemročnú splatnosť v rovnomerných ročných splátkach, pričom prvá splátka sa uhrádza v roku 2024.

Obce a mestá môžu žiadať o pôžičky

Obec a vyšší územný celok môže prijať návratnú finančnú výpomoc, ak celková suma ich dlhu neprekročí 50 percent skutočných bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka a suma splátok neprekročí 25 percent skutočných bežných príjmov z predchádzajúceho rozpočtového roka.

Poskytnutie návratnej finančnej výpomoci je podmienené finančnou disciplínou, preto nemôže byť poskytnutá subjektu územnej samosprávy, ktorý je v ozdravnom režime, nútenej správe alebo nespĺňa podmienku dodržania limitu dlhu a dlhovej služby.

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) po rokovaní vlády priblížil, že obce a mestá môžu o tieto pôžičky žiadať od dnešného dňa (12. augusta 2020).

„So samosprávami sme o tejto téme rokovali v júni a budeme s nimi rokovať aj naďalej. Chcem ich však z tohto miesta pochváliť za to, ako hospodárili v úrodných rokoch a že boli schopné si odložiť peniaze na ťažšie časy, v akých sa nachádzame v súčasnosti," doplnil Heger.

Viac k téme: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, finančná pomoc, koronakríza, Koronavírus, Pandémia, samosprávne kraje, štátna pôžička

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie