• Dnes je: Pondelok 16. septembra 2024 meniny má Ľudmila

V Dubnici nad Váhom chystajú odlov premnožených diviakov, verejnosť bude mať do územia nad Kalváriou zakázaný vstup

V Dubnici nad Váhom chystajú odlov premnožených diviakov, verejnosť bude mať do územia nad Kalváriou zakázaný vstup

Neodôvodnené personálne čistky či lov vlkov. Taraba podľa ochranárov koná skôr v záujme hospodárskeho využívania krajiny

Dubnická radnica upozorňuje návštevníkov záhradkárskych oblastí za areálom ZŤS na pripravovaný odlov premnožených diviakov.

V spolupráci s miestnym poľovníckym združením Strojár ho uskutočnia v území nad Kalváriou a príslušnou záhradkárskou oblasťou po Chobot v sobotu 18. novembra od 9:00 do 11:00.

Z bezpečnostných dôvodov nebude prístup do uvedenej oblasti verejnosti umožnený.

„Obyvateľov a návštevníkov lokality prosíme, aby sa v uvedenom čase nezdržiavali v okolí. Na bezpečnosť budú dohliadať príslušníci mestskej polície,“ uviedla radnica.

Neodôvodnené personálne čistky či lov vlkov. Taraba podľa ochranárov koná skôr v záujme hospodárskeho využívania krajiny

Konanie ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (SNS) vzbudzuje podozrenie, že nekoná v záujme ochrany životného prostredia, ale v záujme hospodárskeho využívania krajiny.

Uviedli to v spoločnom vyhlásení zástupca Ekofóra v Rezortnej rade MŽP Marcel Zajac, kooridnátorka Klimatickej koalície Lucia Szabová, zakladajúca členka Slovenského ochranárskeho snemu Ľubica Trubíniová a Ondrej Kameniar z My sme les.

„Napriek tomu, že si myslíme, že rezorty pôdohospodárstva a životného prostredia by mali konštruktívne spolupracovať, nesúhlasíme s tým, aby ministerstvo životného prostredia ustupovalo zo svojho kľúčového poslania,“ vyhlásili.

Neodôvodnené personálne čistky

Ako vyššie uvedení ďalej informovali, protestujú proti neodôvodneným personálnym čistkám. „Do tejto kategórie zaraďujeme predovšetkým pokus o odvolanie Jána Jenča z pozície riaditeľa Slovenskej inšpekcie životného prostredia, ale aj odvolanie riaditeľa Národného parku Veľká Fatra Eduarda Apfela a riaditeľa Tatranského národného parku Pavla Majka,“ spresnili s tým, že akékoľvek personálne výmeny by mali byť adekvátne zdôvodnené.

„Odvolanie riaditeľov národných parkov, ktoré sú okrem iného kľúčové aj z pohľadu ochrany hlucháňa hôrneho v čase, keď Slovensku hrozí za porušovanie jeho ochrany pokuta od EÚ, je z nášho pohľadu veľmi riskantný krok,“ doplnili Zajac, Szabová, Trubíniová a Kameniar, ktorí kriticky vnímajú aj pokus zastaviť vydávanie rozhodnutí a ďalších vyjadrení v rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie.

„Tento krok nie je v kompetencii ministra životného prostredia, a tým pádom je nezákonný. Navyše, vážne ohrozuje veľké množstvo projektov, z ktorých viaceré majú pre Slovensko strategický význam,“ vysvetlili.

Lov vlkov

Ďalej spoločne reagovali aj na informácie o plánovanom odstrele 60 vlkov a na tvrdenia ministra Tarabu o tom, že vlk je premožený a spôsobuje škody.


„Z ekologického hľadiska je populácia vlka stále veľmi ďaleko od svojho potenciálu, a to aj pre pokračujúci ilegálny odlov. Škody spôsobované vlkmi sú len malým zlomkom škôd spôsobených vysokou zverou a diviakmi. Škody spôsobené vlkmi či inými šelmami je možné do veľkej miery minimalizovať adekvátnymi preventívnymi opatreniami, ktoré by mal podporovať štát,“ vyhlásili Zajac, Szabová, Trubíniová a Kameniar a dodali, že preplácanie zvyšných škôd by pre štátny rozpočet nepredstavovalo žiadne výraznejšie zaťaženie.


Lov vlkov je podľa nich nelogický a škodlivý krok a stanovisko Tarabu vnímajú ako neakceptovateľný ústupok ministerstvu pôdohospodárstva.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Španieli nechcú masový turizmus, až tretina obyvateľov sa sťažuje na príliš veľa zahraničných návštevníkov

spanieli nechcu masovy turizmus az tretina obyvatelov sa stazuje na prilis vela zahranicnych navstevnikov

16.9.2024 (SITA.sk) - Tretina ľudí v Španielsku tvrdí, že ich miestna oblasť má príliš veľa medzinárodných návštevníkov. Ako referuje web The Guardian, vyplýva to z celoeurópskeho prieskumu, ktorý zistil, že väčšina ľudí na kontinente nechce nadmerný turizmus.

Na problém masového turizmu upozorňujú viaceré európske lokality ako Benátky, Barcelona, Santorini či Kanárske ostrovy.

Negatívny názor na zahraničných návštevníkov

Prieskum v Dánsku, Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Španielsku, Švédsku a Spojenom kráľovstve zistil, že Španielsko je krajinou, ktorá tento problém pociťuje najviac, pričom 32 % respondentov uviedlo, že v ich oblasti je teraz príliš veľa zahraničných cestujúcich. Približne 28 % ľudí v Španielsku tiež prejavilo negatívny názor na zahraničných návštevníkov.

Pre porovnanie, vo Francúzsku 18 % opýtaných ľudí uviedlo, že majú pocit, že tam, kde žijú, je príliš veľa medzinárodných turistov a 16 % uviedlo, že majú zlú mienku o zahraničných návštevníkoch. Zodpovedajúce čísla v Taliansku boli 16 % a 11 % a v Nemecku to bolo 13 % a 14 %.

Krátkodobé dovolenkové prenájmy

Pripisujú mu to, že preň existuje menej možností bývania pre miestnych a "nafukuje" to výšku nájomného a ceny nehnuteľností na takú úroveň, akú si mnohí obyvatelia nemôžu dovoliť.

Prieskum ukázal, že viac ako tretina Španielov (37 %) mala pocit, že sektor krátkodobých dovolenkových prenájmov prináša viac škody ako úžitku a 45 % uviedlo, že má naň negatívny názor.

V Spojenom kráľovstve malo 33 % negatívny názor na tento sektor, nasledovalo 30 % v Taliansku, 28 % vo Francúzsku, 24 % v Dánsku a 21 % v Nemecku. Názory na hotelový priemysel však boli vo všetkých skúmaných krajinách veľmi priaznivé - pohybovali sa od 69 % do 73 %.


Počasie