• Dnes je: Nedeľa 19. mája 2024 meniny má Gertrúda

Ukrajinci pomocou dronov zničili ruské sklady munície a techniky pri okupovanom meste Svatove

Ukrajinci pomocou dronov zničili ruské sklady munície a techniky pri okupovanom meste Svatove

Mesto Svatove, ktoré leží približne 75 kilometrov severne od Sjevjerodonecka, ruské sily okupujú od júna 2022.

4.12.2023 (SITA.sk) - Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) uviedla, že jej príslušníci pomocou dvoch dronov zničili ruské sklady munície a techniky neďaleko okupovaného mesta Svatove v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

SBU konštatovala, že akciu podnikla po tom, ako zhromaždila spravodajské informácie o umiestnení skladov. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Od polovice júla tohto roka Rusi sústreďujú útoky v tomto regióne, najmä v smere na mesto Kupiansk v Charkivskej oblasti. Snažia sa totiž opäť získať pozície, ktoré stratili počas ukrajinskej prekvapujúcej protiofenzívy vlani na jeseň.

Ukrajinská protiofenzíva nepriniesla očakávané výsledky, Zelenský z toho viní nedodané zbrane od spojencov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že nástup zimy predstavuje novú fázu vo vojne s Ruskom, ktorá ovplyvní nielen boje na fronte, ale aj civilistov v mestách a obciach či vývoz obilia. Ako povedal reportérovi agentúry AP pozvanému na východ Ukrajiny, predpokladá tiež obnovenie intenzívnej ruskej leteckej kampane.

Rusko sa zameralo aj na obilné sklady a prístavy, čo obmedzilo exportné možnosti.

Náročná zimná sezóna

Hoci má Ukrajina vďaka západným spojencom robustnú protivzdušnú obranu a podarilo sa jej prekaziť väčšinu útokov bezpilotných lietadiel a rakiet na veľké mestá, zdá sa, že Rusko má v úmysle tieto kapacity prevalcovať. Zelenskyj povedal, že ochrana civilných oblastí popri udržiavaní obrany na dlhej frontovej línii robí zimnú sezónu obzvlášť náročnou.

Letná protiofenzíva nenaplnila očakávania

V súvislosti s letnou protiofenzívou Ukrajiny Zelenskyj priznal, že nepriniesla výsledky, v ktoré mnohí dúfali. Povedal, že to bolo spôsobené najmä tým, že Ukrajina nedostala očakávané zbrane od spojencov, čo držalo pozemné sily v nevýhode.

„Pozrite, neustupujeme, som spokojný. Bojujeme s druhou (najlepšou) armádou na svete, som spokojný,“ povedal s odkazom na ruskú armádu.

Dodal však: „Strácame ľudí, s tým nie som spokojný. Nedostali sme všetky zbrane, ktoré sme chceli, nemôžem byť spokojný, ale ani sa nemôžem príliš sťažovať.“ Pripustil, že Ukrajina nie je schopná napredovať dostatočne rýchlo a dosiahnuť veľké prielomy, ale povedal, že to nie je dôvod na kapituláciu.

Ukrajinu čaká náročné obdobie

Zelenskyj povedal, že vojna medzi Izraelom a Hamasom v kritickom momente môže odviesť pozornosť od konfliktu na Ukrajine, ale nespresnil, či to malo hmatateľný vplyv na zbrane alebo finančné prostriedky. Kríza na Blízkom východe prichádza aj pred volebným rokom v Spojených štátoch, kde sa očakáva, že pomoc Ukrajine bude podrobená hlbšej kontrole.

Zelenskyj chce zvýšiť domácu výrobu zbraní na Ukrajine, čo by krajine umožnilo vyrábať vlastné zbrane namiesto toho, aby bola závislá od vonkajších dodávateľov. Ukrajina venuje značnú časť svojho rozpočtu na výrobu zbraní vrátane bezpilotných lietadiel, no rodiaci sa priemysel nie je schopný splniť to, čo je potrebné na vynútenie si rozhodného posunu proti lepšie zásobovanému Rusku.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Sobotu 18. máj 2024

horoskopy na dnes sobotu 18 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Sobotu 18. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes sa dostanete do jednej zložitejšej situácie v akej ste sa už aspoň raz ocitli aj v minulosti. Mali by ste mať preto skúsenosti, ako sa z toho dostať. Riaďte sa svojim rozumom, ale aj citom.

Býk 21.4. - 21.5.

Máte možnosť uzavrieť výhodnú obchodnú zmluvu alebo lacno získať veci. Chcete sa vyhnúť rodinnému problému? Večer sa ponáhľajte domov.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes budete mať možnosť dokázať svoju samostatnosť, po ktorej tak veľmi túžite. Aj keď to nemusí byť práve najpohodlnejšie, dokážete sa premôcť. Nemali by ste to však preháňať.

Rak 22.6. - 22.7.

Čakajú vás obrovské povinnosti. Budete ich pociťovať ako bremeno, ale v budúcnosti vám to prinesie úspech. Právne otázky radšej odložte.




Všetky Horoskopy pre Sobotu 18. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie