• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

U.S. Steel Košice a ďalšie podniky získajú vyše 300 miliónov eur z dekarbonizačnej výzvy plánu obnovy (video)

U.S. Steel Košice a ďalšie podniky získajú vyše 300 miliónov eur z dekarbonizačnej výzvy plánu obnovy (video)

Zelené investície oceňuje aj strana Sloboda a Solidarita (SaS). Dekarbonizácia priemyslu je podľa nej správna cesta za lepším životným prostredím.

Finančné prostriedky z dekarbonizačnej výzvy Plánu obnovy a odolnosti SR v celkovej výške 317 mil. eur získajú firmy U. S. Steel Košice, Danucem Slovensko a Wienerberger.

Na spoločnej tlačovej besede o tom informovala podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková a minister životného prostredia Milan Chrenko.

Najväčšia výzva z plánu obnovy

Ide o najväčšiu výzvu z plánu obnovy, ktorá bola určená pre najvýznamnejších znečisťovateľov životného prostredia.


„Prostredníctvom týchto projektov Slovensko najneskôr do roku 2026 zníži emisie o viac ako tri milióny ton ekvivalentu oxidov uhličitých ročne,“ uviedol Chrenko. Ide pritom o porovnateľné množstvo emisií skleníkových plynov, ktoré vyprodukuje pol milióna Slovákov ročne.

Zároveň tieto opatrenia zabezpečia pätinový pokles všetkých emisií oxidu uhličitého, ktoré minulý rok u nás vypustili do ovzdušia spoločnosti zapojené do obchodovania s emisnými kvótami.

Viac času na realizáciu

Ako doplnila Vašáková, výzvu sprevádzala veľmi náročná schéma štátnej pomoci. Napriek tomu bola vyhlásená, ako aj vyhodnotená v predstihu, vďaka čomu majú úspešní uchádzači viac času na samotnú realizáciu projektov.


„Zabezpečíme, že na Slovensku bude lepšie ovzdušie, konkurencieschopný priemysel a zároveň splníme cieľ plánu obnovy,“ zhodnotila výzvu Vašáková. V prípade košických oceliarní pôjdu napríklad financie na inštaláciu elektrických pecí.

Najviac peňazí získal U.S. Steel


Z celkovej sumy 317 mil. eur získa 300 mil. eur spoločnosť U. S. Steel Košice na projekt dekarbonizácie výroby ocele inštaláciou elektrických pecí.


„Sme radi, že môžeme potvrdiť, že naša žiadosť o grantové financovanie v rámci Fondu obnovy a odolnosti bola schválená. Toto je prvý z niekoľkých krokov nutných na dôkladné zváženie potenciálnej investície do dekarbonizácie v USSK. Akékoľvek možné budúce investície do dekarbonizácie závisia od ďalších požiadaviek. Patrí medzi ne grantová podpora prostredníctvom Modernizačného fondu, predĺženie harmonogramu čerpania pre Fond obnovy a odolnosti, identifikácia investičných partnerov, konkurencieschopné dlhodobé koncové ceny elektrickej energie a nakoniec schválenie radou riaditeľov spoločnosti United States Steel Corporation,“ uviedol hovorca U. S. Steel Košice Ján Bača.


Firma Danucem Slovensko Turňa nad Bodvou splnila kritéria svojím projektom na dekarbonizáciu šedého cementu za približne 8,4 mil. eur a Wienerberger slovenské tehelne s projektom na dekarbonizáciu výroby v tehelni rovnako za 8,4 mil. eur.

Krok k zelenej transformácii Slovenska


Chrenko zdôraznil, že výzva predstavuje jeden z krokov v rámci zelenej transformácie Slovenska, zďaleka však podľa neho nejde o krok posledný.

„O financie sa môžu uchádzať doposiaľ neúspešné podniky, ako aj ďalšie podniky prostredníctvo ďalšej podobnej výzvy zameranej na dekarbonizáciu slovenského priemyslu,“ pripomenul. Táto výzva je financovaná z modernizačného fondu, je otvorená do 30. júna tohto roka. Vo výzve je alokovaných ďalších 350 mil. eur.

Treba myslieť aj na zdroje energie

Zelené investície oceňuje aj strana Sloboda a Solidarita (SaS). Dekarbonizácia priemyslu je podľa nej správna cesta za lepším životným prostredím.


„Realizáciou takýchto opatrení Slovensko dosiahne požadované klimatické ciele,” potvrdila poslankyňa NR SR Anna Zemanová. Liberáli však zároveň upozorňujú, že na to, aby zelená transformácia skutočne dávala zmysel, musíme myslieť aj na zdroje energie. Podľa podpredsedu SaS Karla Galeka musí byť ekologická nielen samotná výroba, ale aj zdroj energie.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie