• Dnes je: Sobota 27. apríla 2024 meniny má Jaroslav

Takáč: Alfou a omegou novely Trestného zákona je zrušenie ÚŠP a špeciálneho prokurátora Lipšica

Takáč: Alfou a omegou novely Trestného zákona je zrušenie ÚŠP a špeciálneho prokurátora Lipšica

Ako ďalej povedal, verí, že novela vstúpi do platnosti.

11.2.2024 (SITA.sk) - Najpodstatnejšou súčasťou koaličných zmien trestného práva je zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) s tým, že ide o „alfu a omegu“ novely Trestného zákona.

„Je to zrušenie špeciálneho prokurátora pána Lipšica, ktorý tu tri a pol roka spolu s vládou Hegera a Matoviča robili bezprecedentné veci,“ vyhlásil Takáč.

„Je bezprecedentné, aby prezidentka päť minút po tom, čo bola táto novela schválená v parlamente, sa v zásade vyjadrí, že spraví všetko pre to, aby táto novela neprišla do platnosti. Je to podľa mňa pošliapavanie demokracie ako takej,“ skonštatoval minister.

V prípade, že v budúcnosti z aplikačnej praxe vyplynú problémy spojené s novelou, „čo sa týka jednotlivých sadzieb, premlčacích dôb a tak ďalej“, parlament ju môže podľa Takáča upraviť.

Podľa opozičného poslanca Mariána Čaučíka (KDH) preberá koalícia do Trestného zákona veci z iných krajín chaotickým spôsobom. „Ja by som to prirovnal, že ja to taký šalát bez receptu,“ skonštatoval Čaučík.

Prezidentka Čaputová urobí všetko, čo je v jej právomoci, aby novela Trestného zákona nikdy nenadobudla účinnosť

Národnou radou schválená novela zákona v oblasti trestného práva podľa prezidentky Zuzany Čaputovej iba postupne ukazuje svoje dôsledky.

Zlá správa pre Slovensko

„Inak si neviem predstaviť, čo by viedlo poslancov vládnej koalície ku skráteniu doby premlčania za znásilnenie a sexuálne násilie. Slová obhajoby takejto zmeny, ktoré včera v pléne parlamentu zazneli, sú hanebným výsmechom ťažkej bolesti a traume, ktorú zažívajú obete sexuálneho násilia,“ reagovala prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.


Dodala, že urobí všetko, čo je v jej právomoci, aby takáto úprava nikdy nenadobudla účinnosť. Už predtým vo vyhlásení označila prijatie novely za zlú správu pre Slovensko.

Trvalé stopy

Neustály pocit strachu, ohrozenia, hanby, neistoty, prežívanie úzkosti a depresií, sebaobviňovanie či myšlienky na samovraždu sú podľa nej mimoriadne závažné dôsledky znásilnenia a sexuálneho násilia.


„Zanechávajú trvalé stopy na telách a dušiach, ktoré nemôžeme prehliadať a zľahčovať. Podľa odborníkov, policajné štatistiky ukazujú iba zlomok prípadov, ktoré sú u nás v skutočnosti páchané,“ napísala prezidentka.

Oslabená ochrana pred sexuálnym násilím

Odborníci, ktorí pracujú v tejto oblasti, poukazujú podľa nej tiež na to, že pri väčšine prípadov znásilnení môže trvať dlhé obdobie, kým obete dokážu nájsť silu hovoriť a vypovedať o tom, čo zažili. Najmä, ak išlo o prípady znásilnenia zo strany partnera či inej blízkej osoby. Ďalší čas zaberie vyšetrovanie, prípadne identifikovanie páchateľa.


„Namiesto toho, aby sme posilňovali ochranu pred sexuálnym násilím na ženách, dievčatách, ako aj mužoch a chlapcoch, schválená novela Trestného zákona ju, naopak, oslabuje. Aj toto sú dôsledky prijímania takto zásadných zmien narýchlo, bez odbornej diskusie, menené na poslednú chvíľu,“ dodala hlava štátu.


Vládna koalícia schválila vo štvrtok v Národnej rade SR rozsiahlu novelu Trestného zákona. Jej prijatím sa okrem rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry znížia niektoré trestné sadzby, a to od 15. marca. Za novelu hlasovalo 78 zo 78 prítomných poslancov vládnej koalície.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Sobotu 27. apríl 2024

horoskopy na dnes sobotu 27 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Sobotu 27. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Snažte sa o maximálnu chápavosť, určite zmiernite konflikty. V zamestnaní sa vám podarí prísť na skvelú myšlienku. Choďte tvrdo za svojím cieľom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes bude fungovať nevypočítateľnosť. Náhle zmeny by vás nemali vyviesť z miery. Venujte zvýšenú pozornosť všetkému, čo budete robiť. Postupujte pomaly a opatrne.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Sľubný deň, počas ktorého by sa vám nemali do cesty stavať väčšie prekážky. Povybavujte si veci, ktoré ste doteraz nestihli. Deň je vhodný aj na väčšie nákupy, využite výhodné ponuky.

Rak 22.6. - 22.7.

Tajomstvo, ktoré ľahkovážne zveríte nepovolanej osobe, bude zneužité proti vám. Dajte si viac záležať na vašom zovňajšku, niečo môžete získať.




Všetky Horoskopy pre Sobotu 27. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie